Delte mavemuskler / rectus diastase

Delte mavemuskler

Specialiseret fysioterapi til træning af delte mavemuskler

Klinik for Kvindekroppen er en af landets førende klinikker inden for fysioterapi til delte mavemuskler. Vores specialiserede fysioterapeuter har nørdet i den nyeste viden på området og vi har arbejdet med genoptræning af delte mavemuskler igennem mange år. Vi skræddersyr forløb, der tilpasses den enkelte.

Ønsker du mere viden om delte mavemuskler? Lad os dykke lidt ned i emnet…

Hvad er delte mavemuskler?

Delte mavemuskler, også kaldet “rectus diastase”, er en forøget afstand, dvs. forlængelse af bindevævet mellem vores mavemuskler.

Separationen sker i bindevævsstrøget, kaldet linea alba - “den hvide linje”, der holder vores mavemuskler samlet i midtlinjen. Delingen refererer til afstanden mellem den lige mavemuskel, rectus abdominus, i linea alba på midten.


Delte mavemuskler under graviditeten

Delte mavemuskler er normalt hos alle gravide

Delte mavemuskler sker hos 100% af alle gravide i sidste trimester. Det er meget praktisk for at skabe plads til en voksende baby.

Delte mavemuskler er derfor en helt normal tilstand, en tilpasning i vævet under graviditeten, hvor et øget pres på bugvæggen indefra får bindevævet i linea alba mellem mavemusklerne, til at give sig.

Bindevævet strækker sig til siderne og bliver tyndere i konstruktionen, præcis som hvis man tog en flad træningselastik og trak den til siderne på den korte led.

Læs mere om delte mavemuskler under graviditeten


Hvor mange får delte mavemuskler?

Efter endt graviditet, når det øgede pres indefra ikke længere er til stede, vil bindevævet i langt de fleste tilfælde trække sig sammen og forsøge at komme tilbage til dets oprindelige længde.

Men fra at være fine, regelmæssige vandrette strukturer, kan vævet hos nogle blive uregelmæssigt og svækket, og derved have svært ved at finde tilbage til den funktion, det er tiltænkt, nemlig at stabilisere forsiden af maven og overføre spænding til og imellem mavemusklerne på begge sider af midtlinjen.

Hos de fleste kvinder samler vævet sig spontant, men op mod 33% kan fortsat have delte mavemuskler 1 år efter fødslen. Kroppen og bindevævet reorganiserer sine fibre i op til 2 år efter graviditeten. Klinisk, ser vi at den spontane styrke i midtlinjen sker i mindre grad efter 6 måneder, uden aktiv indsats.

Delte mavemuskler, toblerone i midtlinjen

Har jeg delte mavemuskler?

Delte mavemuskler kan opleves på mange måder. Der er stor sandsynlighed for at man har delte mavemuskler hvis

  • Maven ændrer form og får den klassiske “toblerone” på midten, når man eksempelvis rejser sig op fra liggende stilling, laver mavetræning ved løft af benene, står i planke el. lign.

  • Maven får tobleroneform til når man bukker sig bagud i stående.

  • Man kan mærke og se en fordybning mellem muskulaturen i maven, både i afslappet, men også i spændt tilstand.

  • Du kan se organer, der bevæger sig under huden i maven, når du slapper af.

Delte mavemuskler kan forekomme i hele linea alba, omend langt de fleste oplever det mest udtalt lige ovenfor navlen eller under navlen.

Delte mavemuskler eller ovennævnte tegn på delte mavemuskler behøver på ingen måde at problematisk. Man kan opleve en deling og eksempelvis “tobleronen” i bestemte stillinger, men på samme tid have en stærk kerne og bindevæv.

Du skal ikke være bekymret for delte mavemuskler. Overvej at søge vejledning, hvis du oplever at være generet eller er i tvivl om, hvordan du skal navigere i det.


Måling af delte mavemuskler

Symptomer på delte mavemuskler

Der er ingen endelig liste med symptomer, der er relateret til delte mavemuskler. De fleste gener, der opstår i relation til delte mavemuskler, er almindelige gener, som kan opstå efter graviditet og fødsel.

Mange kvinder med gener i relation til delte mavemuskler beskriver bl.a.: 

  • Svaghed omkring kernen.

  • Ubehag i og omkring maven.

  • Ubehag, evt. ømhed og kvalme, ved stramtsiddende tøj, særligt bukser.

  • At maven har sit eget liv og ikke føles som ens egen.

  • At de ikke har kontakt til deres mavemuskler som tidligere.

  • Maven bliver oppustet når man spiser og ikke kun ift. hvad man spiser. 

  • Manglende “hold” på forsiden.

  • Ømhed i lænden ved aktiviteter/bevægelser, der bliver gjort “for meget”, fx når man bærer en baby.

  • Forringet livskvalitet

Delte mavemuskler kan opleves i sammenhæng med en række tilstødende symptomer som:

Vi har ingen påvist årsagssammenhæng mellem disse tilstande og rectus diastase. Det tyder altså ikke på, at delte mavemuskler er årsagen, men at det er tilstande, med samme risikofaktorer, eller tilstande, som kan påvirke hinanden.

Nævnte gener er alle tilstande, der er normalt forekommende efter graviditet og fødsel.

At noget er normalt forekomne, betyder ikke, at det gener man bør acceptere at leve med, blot fordi man har født. Der kan ofte gøres meget med ganske få redskaber.

Delte mavemuskler er ofte en tilstand, der møder manglende anderkendelse til trods for den indflydelse, det kan have på en kvindes hverdag og livskvalitet.


Behandling af delte mavemuskler

Hvordan behandles delte mavemuskler?

En mindre rectus diastase vil ofte bliver bedre over tid. Den største spontane bedring sker inden for de første 6-12 mdr efter fødslen.

Delte mavemuskler kræver ofte ikke specifik behandling. Aktive strategier, altså bevægelse og træning er afgørende for at give styrke til bindevævet.

Inaktivitet og et væv, der ikke kan aktiveres, er ofte den største faktor i relation til svækket bindevæv i midtlinjen og i kernen generelt

En større rectus diastase har ofte brug for mere målrettede strategier og tilpasset træning, der optimalt set, er tilrettelagt ud fra en individuel vurdering.

Er bindevævet meget svækket og forlænget, skal der ofte mere til en blot “vanlig træning”. Og det er på ingen måde optimalt at fiksere kropsstammen i bælte / splint.

Bindevævet er ikke en isoleret struktur, det bør stimuleres og genoptrænes sammen med resten af mavemusklerne, med tilpasset belastning, som varieres og gradvist øges i takt med at kerne, bindevæv og kroppen bliver stærkere. Når bindevævet bliver i stand til skabe god spænding, sammen med mavemusklerne, og dermed kan stabilisere ved bevægelse og belastning, vil det gradvist blive stærkere.

For mange kan den målrettede træning indrages i den træning, de allerede arbejder med og er motiveret for.

Der er mange faktorer, der spiller ind ved tilstanden rectus diastase og ofte giver det mening, at få en individuel vurdering af de faktorer, der kan gøre sig gældende hos den enkelte.

Faktorer man kan kigge ind i er eksempelvis:

  • Arvæv efter kejsersnit

  • Svag eller opspændt bækkenbund

  • Synergi / samarbejde mellem bækkenbund og den dybe mavemuskel, m. transversus abdominus

  • Navlebrok eller anden brok i mavens midtlinje

  • Muskulær ubalance omkring kropsstammen

  • Belastninger i hverdagen

  • Kropsholdning

  • Anden træning

  • Fordøjelse

  • Kost, søvn og restitution

Faktorer der ved justering, er med til at give bindevæv og muskler målrettet træning / stimuli over tid og som ligeledes er med til at påvirke mavens form og funktion.


Hvornår skal jeg søge vejledning for delte mavemuskler?

Delte mavemuskler - tilstanden kan være en jungle at finde rundt og navigere i. For hvornår er det normalt og hvornår er det unormalt? 

Og det kan være ganske svært at vurdere. Det vigtigste i denne overvejelse må og skal bero på hvad du oplever, og har føler du har behov for i forhold til din krop.

Ingen måling af afstanden imellem mavemusklerne, kan berette om det giver eller vil give gener.

Læs: Hvornår skal jeg søge vejledning ved delte mavemuskler?

Operation for rectus diastase

For nogle kvinder, vil det være relevant at overveje operation for rectus diastase. Der er ingen nationale retningslinker i Danmark for hvornår man opererer, men andre retningslinjer anbefaler at man som minimum har trænet 1 år med fysioterapeutisk vejledning inden operation overvejes.

Der findes forskellige former for rectus diastase operation - nogle foregår som kikkertoperation, andre foregår på plastikkirurgisk afdeling, hvor mavemusklerne sys sammen under huden. Forløbene er meget forskellige.

Læs mere om Rectus diastase operation

Læs: Overvejer du rectus diastase operation?

Læs: 10 ting du skal vide, forud for operation for delte mavemuskler

  • Belastning og gode stimuli, herunder særligt de bevægelser, vi gør i vores vågne timer, fx i samværet med vores børn og gøremål i hjemmet, kan fremme styrken i bindevævet og kroppen generelt. Det handler ikke kun om mængden af timer på en træningsmåtte. Og der er ingen bevægelse der er forkert.

    I forløb hos os, kan man derfor blive vejledt i hvorledes man kan bevæge sig med gode bevægelser i dagligdagen, således at bindevævet, kernen og hele kroppen får de bedste forudsætninger blive stærkt igen. 

    Man kan ikke bevæge sig forkert så længe det føles godt, men der er meget træning at hente i hverdagens bevægelser,

    De fleste kvinder kommer med rette vejledning tilbage til den dagligdag, de skal være stærke i eller den træningsform, de er motiverede for uden at være bange for at bindevævet, kerne eller bækkenbund ikke “holder”. Og de fleste fortsætter den træning de eventuelt sideløbende har det godt med og som føles god for dem .

    Vi behandler ikke med metoder som bælte / splint og har stort fokus på at minimere begrænsninger.

  • Er delte mavemuskler farligt?

    Rectus diastase er ikke farligt og de fleste får det bedste stimuli af kerne og krop ved at holde sig fysisk aktive, både under graviditeten og efter fødslen. Man bør ikke være bekymret for at bevæge sig eller at gøre noget forkert, hvis man lytter til kroppen og går fornuftigt frem. Det er langt bedre at bevæge sig end at lade sig begrænse af bekymring for at gøre noget værre. Bevægelse, der føles godt, er godt.

    Rectus diastase har historisk været en tilstand, præget af mange begrænsninger og forældede råd, som vi i dag er blevet klogere på, ikke holder stik. Er du derfor startet i et forløb, hvor du får besked på at passe på med almindelige bevægelser og træning, så overvej en ekstra gang, om det føles naturligt for dig.

  • Når man læser på nettet, rammer man meget hurtig beskrivelse af alle de ting, man ikke må med delte mavemuskler.

    Det har over en længere periode skabt en “pas-på-adfærd”, der har ledt til stor bekymring omkring bevægelse efter fødslen. Bekymring, der i mange tilfælde påvirker kvinders bevægefrihed, og måske endda fører til direkte afholdelse fra bevægelser og aktiviteter, der føles naturlige eller som kvinden potentielt ønsker at genoptage efter fødslen. Det kan afføde konsekvenser, der er er langt større end hvad man forestiller sig man kan forværre, ved almindelige bevægelser og træning efter fødslen.

    En stor andel af den vejledning, der direkte fraråder bestemte bevægelser, herunder aldrig mere at lave lige mavebøjninger, eller råd som skaber bekymring, bunder ofte i forældede koncepter, fra en tid, hvor vores viden om bindevæv var begrænset, og hvor man troede at det skulle “beskyttes for at hele”, fx i trænes med bælte.

    Det betyder ikke at man “bare skal knokle på” og ignorere tilstanden. En svækket midtlinje kan være et tegn på en kerne, der potentielt ikke arbejder optimalt, og som har behov for at blive stærkere. Det giver derfor god mening at opsøge vejledning, hvis man oplever udfordringer i relation til tilstanden.

    Vi har et stort ønske om at vejlede inden for den nyeste viden, at skabe mere bevægelse end bekymring, samt at være en af de mest specialiserede klinikker inden for dette felt. Herunder at gøre op med tidligere myter og råd, der bidrager til, at denne tilstand fylder for meget, hvor den ikke bør fylde og begrænser kvinder i at være herre over egen krop og i at bevæge sig frit.

Delte mavemuskler - bindevæv

Hvad er bindevæv og hvor sidder linea alba?

Vores bindevæv (fascievæv) er et komplekst sammenhængende system af kollagent væv, der, som det ligger i navnet, forbinder og holder sammen på alle strukturer i kroppen.

Bindevæv (fascievæv) omgiver og infiltrerer vores organer, muskler, sener og led i hele kroppen, som en nylonstrømpe, der ligger tæt omkring strukturerne og forbinder de enkelte muskler mellem hinanden. 

Fra top til bund af kroppen, fra fingerspids til finger er fascievævet forbundet i specifikke fasciekæder, som påvirker hinanden. 

Det er også strukturer som går fra den yderste del af musklen og ind til de enkelte muskelfibre. Uden at det skal blive for langhåret, så lad os bare slå fast, at det er et yderst komplekst system og dysfunktioner i dette system, kan derfor skabe dysfunktion andre steder i kroppen. 

Bindevævet kan ikke bevæges eller trænes isoleret, men man kan tilføje mere målrettede bevægelser, der stimulerer det i højere grad.

Delte mavemuskler og en forøget afstand imellem mavemusklerne er derfor væsentlig mere komplekst end blot denne hvid linje, linea alba, fra brystben til kønsben.

  • Linea alba (den hvide linje) kaldes det bindevævsstrøg, der holder vores mavemuskler samlet i midtlinjen.

    Bindevævet fra linea alba omgiver og infiltrerer alle vores mavemuskler, har endvidere kontakt til bækkenbunden og åndedrætsmusklen, og bør derfor også ses som en helhed med resten af kropsstammens muskler og væv.

    Linea alba er en hvide linje af bindevæv, der adskiller vores mavemuskler på midten fra vores brystben til vores kønsben. Det betyder helt konkret, at vi lige i midtlinjen af mavemusklerne, udelukkende har bindevæv og ikke muskelvæv. Bindevævet i linea alba sidder overvejende som vandrette kollagene fibre, der overfører spændingen fra musklerne på den ene side, til musklerne på den anden side. Som et sejl, der spændes op og holder forsiden på plads.

    Bindevævet i linea alba er desuden med til at stabilisere os på forsiden under bevægelse, hvor det arbejder i et samlet system med muskel- og senevæv omkring kropsstammen.

  • Det er helt normalt at have en afstand op til 3 cm imellem mavemusklerne. De fleste kvinder, der ikke har født, vil almindeligvis have en afstand mellem 1-2 cm. For de fleste en fuldt ud funktionel og stabil afstand, hvor bindevævet ikke har været udvidet mange gange des egen længe.

    Men det er vigtigt at slå fast, at afstanden intet har at sige, ift om midtlinjen er stærk og funktionel.

    Læs næste afstand om afstandens betydning.

  • Det er vigtigt at slå fast, at afstanden, der ofte måles i centimeter, eller fingersbredde, af fagpersoner eller ved ultralydsscanning, intet siger om bindevævets tilstand, styrke eller om kropsstammens funktion i det hele taget.

    Afstanden er ingen indikation på om bindevævet er stærkt eller ej, altså om bindevævets evne til at spænde op, stabilisere og “danne bro” mellem mavemusklerne på hver side.

    Man kan fx måle en afstand på 2- 3 cm, hvor bindevævet hænger som en “hængekøje” imellem mavemusklerne. Omvendt kan man have en afstand på 3-4 cm med et stærkt bindevæv, der kan overføre spænding og stabilisere som det skal.

    Bindevæv omgiver og infiltrerer al muskelvæv i væres kropsstamme, som det gør i hele kroppen. Det er altså langt fra kun bindevævet i mavens midtlinje man bør kigge på. Men på en større del af muskulatur, forside og kropsstamme som helhed, når man arbejder med og genoptræner kroppen efter graviditet og fødsel, og ved delte mavemuskler.

    De vigtigste er at bindevæv og kerne fungerer sammen i en funktionel kontekst, så man bevæger sig stabilt og naturligt.

    Og endnu vigtigere - om man føler, man er generet af tilstanden eller om man har det fint i sin krop. Har man ingen gener, er der ingen grund til at få målt eller at bekymre sig om tilstanden.

Træning af delte mavemuskler hos Klinik for Kvindekroppen

Hvis du ønsker vurdering og vejledning i relation til delte mavemuskler kan du booke enten en “Første konsultation Fysioterapi” eller et “Efterfødselstjek”. Efterfødselstjekket indebærer også en indvendig vurdering af bækkenbunden.

Vi er dybdegående med vores undersøgelser og vi måler ikke bare afstanden, men vurderer alle de faktorer, der kan spille ind. Og er der gener, tager vi højde for dem.

Du vil ved første konsultation gennemgå et omfattende interview om din historik og overvejelser for at søge vejledning. Herefter gennemgår du en grundig undersøgelse, hvorefter vi får dannet os et overblik over om du har delte mavemuskler og i så fald, hvilke årsager, der kan ligge til grund for at kerne og bindevæv er forlænget og svækket efter graviditet og fødsel.

Vi gennemgår mange af de faktorer, der kan spille ind, herunder styrke, fordøjelse, begrænsninger, symptomer mv.

Vi arbejder helkropsorienteret og du vil efter første konsultation, få et uddybende overblik over den vurdering og plan, vi sammen er kommet frem til. Herefter vil du modtage al den vejledning du behøver, for at være godt klædt på til at navigere i tilstanden. De fleste der kommer ind til vurdering, er ganske usikre på hvordan de skal bære sig ad, bruge kroppen normalt og træne målrettet.

Er der behov for opfølgning, fastholdelse i træningen og eventuel behandling, fx af arvæv, aftaler vi det efter første konsultation. Nogle kvinder oplever stor motivation ved at få vurderet fremskridt og blive støttet i at fastholde træningen.


Mere viden?

Læs mere på vores Instagram-profil, hvor vi hyppigt serverer viden om delte mavemuskler, øvelser og en masse nørderi omkring kvindekroppen efter fødslen

Læs vores blogindlæg om blandt andet:


Hvordan ser et forløb ud hos os og hvad koster det?

I klinikken prioriterer vi at have ekstra god tid til den enkelte. Vi har ikke nogen samlet pakke eller nogen “one-size-fits-all”-behandling.

Vi vil gerne sikre os, at vi har tid til at komme omkring alle aspekter i relation til den årsag, man henvender sig med. Og ligeledes at sørge for, at vi har udført en dybdegående undersøgelse og grundig vejledning, man kan gå fra konsultationen med. 

Et forløb hos os vil altid bero på en individuel vurdering. Vi ser det som et af vores vigtigste fokusområder, at vejledningen netop bliver skræddersyet den enkeltes behov og ressourcer.

I vores klinikker i Vejle og København står vores dedikerede fysioterapeuter klar til at vejlede kvinder, der ønsker at styrke kroppen efter fødslen på en god måde, så kerne og bindevæv i mavens midtlinje, bliver stærk igen efter graviditet og fødsel.

Læs mere her om hvad forløbet indebærer og hvad det i gennemsnittet koster.


Stærk Kvindekrop - et online træningsforløb til delte mavemuskler

Klinikkens fysioterapeuter har igennem de sidste år udviklet et træningsforløb til kvinder med delte mavemuskler. Det har vi nu samlet i et målrettet træningsforløb til delte mavemuskler.

Stærk Kvindekrop er funktionel træning, skræddersyet til kvinder, der ønsker at styrke hele kroppen indefra.

Forløbet betsår af korte træningsmoduler på 15 minutter med stigende belastning. Træningsvideoerne er simple. Du får grundig vejledning, inspiration og udfordring i din træning. Forløbet indeholder stabilitet, styrke, balance, smidighed og afspænding


Podcast om delte mavemuskler

Podcast om delte mavemuskler

Lyt til vores deltagelse i Momkinds podcast-episode om delte mavemuskler med trillingemor Michella Meier-Morsi og vores UroGynObs fysioterapeut Camilla Hofman Hansen.

Artikler om delte mavemuskler

Camilla Hofman Hansen har ligeledes medvirket i flere artikler i Politiken om delte mavemuskler / Rectus diastase:

Læs fra Politiken, juli 2021: »Under graviditeten var jeg stolt af min struttende mave, men nu skammede jeg mig”.

Læs fra Politiken, juli 2021: Flere kvinder bliver opereret for delte mavemuskler efter fødslen


Yderligere information

Klinik for Kvindekroppen / tidl. Delte mavemuskler har skrevet 2 artikler til momkind.dk

Du kan desuden se mere information om delte mavemuskler via vores faglige blog og vores profil på Instagram @klinikforkvindekroppen. Her er et uddrag af relevante blogindlæg.


Nedenfor ses billeder af maver, hvor delingen har været tilstede i større eller mindre grad.