Inkontinens
Inkontinens
Inkontinens er en tilstand hvor man i forskellige situationer, ikke er i stand til at holde på urin, luft eller afføring. Tilstanden påvirker mange kvinder efter fødsel, og kan være invaliderende for den enkelte.
50 procent af alle kvinder oplever urininkontinens på et tidspunkt i deres liv og vi ved, at en stor del af disse kvinder ikke søger hjælp. Det er aldrig for sent at gøre noget ved problemet.
Studier viser, at hver anden kvinde oplever urininkontinens sidst i graviditeten. Ofte er det grundet det øgede tryk nedad på underlivsorganerne, herunder blæren, den generelle fysiologiske virkning selve graviditeten har på underlivets organer, bindevæv og muskler, samt hormonelle forandringer.
Fødsler er også en medvirkende faktor.
Op mod 40 procent oplever stadig urininkontinens 1 år efter vaginal fødsel. Dette tal er 20 procent for dem, der har født ved kejsersnit.
Inkontinensgener er hyppigst hos kvinder der er gået i overgangsalderen. Det kan der være mange årsager til, men hormonelle forandringer bla. med nedgang i østrogenniveauet, der påvirker vævets styrke, er formentlig en væsentlig faktor.
Der findes forskellige former for inkontinens:
Stressinkontinens (urin)
Tranginkontinens (pludselig bydende trang)
Flatus og afføringsinkontinens (luft og afføring)
Ofte har man en blanding af flere former for inkontinens.
Læs om forskellige former for inkontinens herunder.
Stressinkontinens
Stressinkontinens defineres som ufrivillig lækage ved belastning af kroppen hvor bugtrykket presser ned på bækkenbunden og trykket overstiger blæres evne til at holde urinen tilbage.
Her oplever man eksempelvis at smådryppe eller have større urinlækager når man leger aktivt med sine børn med hop, tumlen løft af barn, når man hoster, nyser, griner, danser mv. Man kan ligeledes opleve problemer, når man skal til at starte træning op igen i fitnesscenter, på løbeture mm.
Årsagerne til denne type inkontinens kan være
Graviditet
Hormonelle forandringer, der gør bindevævet svagt specielt postmenopausal
Overvægt
Ligamentskader, fascie-, nerve- og muskelskader. Som eksempelvis kan ske under en fødsel.
Nedsynkninger af underlivsorganer, som blære og livmoder.
Svag bækkenbundsmuskulatur
Opspændt bækkenbundsmuskulatur
Oplever du stressinkontinens er der stor sandsynlighed for at bækkenbundstræning kan hjælpe dig.
Se vores videoer med vejledning til bækkenbundstræning og -afspænding.
Tranginkontinens / urgeinkontinens
Trang / urgeinkontinens defineres som pludselig opstået vandladningstrang der ikke kan undertrykkes. Det kan medføre urinlækage i større eller mindre grad.
De fleste genkender tranginkontinens på udfordringen med at stå med nøglen i hiveddøren og at være overvældet af den meget pludselige og bydende trang. Det kan være svært at nå toilettet i tide. Man kan ligeledes være meget bundet af at vide præcis, hvor alle toiletter er lokaliseret, når man bevæger sig ud i det offentlige rum, og ens liv og sociale samvær kan være meget styret af inkontinensen og worst case sætte dagsordnen for dagen.
Læs mere om tranginkontinens og hvad du kan gøre ved det her.
Se vores video om tranginkontinens her.
Flatus- og afføringsinkontinens
Udover urininkontinens findes der også afføringsinkontinens (nedsat evne til at holde på afføring) og flatusinkontinens (nedsat evne til at holde på luft bagtil).
Disse ses hyppigst efter bristninger i underlivet, der inddrager endetarmens ringmuskel. Det man kalder en grad 3-4 bristning under vaginal fødsel. Dette ses hos 3-4 procent af fødende kvinder.
Derudover kan der ved en fødsel ske skader på nervevæv og blodkar der forsyner endetarmen, og dermed give forstyrrelser på endetarmens funktion.
Man regner med at omkring 4 procent af den danske befolkning lider af afførings- eller flatusinkontinens og det kan være yderst invaliderende for den enkelte.
Inkontinens påvirker livskvaliteten
Alle typer inkontinens kan være forbundet med skam og en stor forringelse af livskvaliteten og kan i mange tilfælde gå hen og styre hverdagen. Mange kvinder får ikke søgt den hjælp der er at hente og går rundt med udfordringerne i alt for lang tid.
Oplever du nogle af ovenstående problemer, så tøv ikke med at tage kontakt til egen læge, eller en gynobs fysioterapeut der kan vejlede dig yderligere. Med træning af bækkenbunden og gode toiletvaner, mad og drikekvaner, kan du komme langt.
Har du gjort alt hvad du kan og er det konstateret, at man ikke kan opnå større bedring i forhold til inkontinensgenerne, er der ligeledes hjælpermidler, der kan lette hverdagen og fx gøre det muligt at løbe en tur el lign. uden dryp. Kontakt os for yderligere info.
Det er aldrig for sent, at gøre noget ved dine udfordringer i underlivet.
GynObs fysioterapi til inkontinens
Klinikken har tilknyttet GynObs fysioterapeuter, dvs. fysioterapeuter med efteruddannelse og speciale indenfor det gynækologiske, obstetriske og urologiske område.
Vores GynObs fysioterapeuter er specialiserede i at undersøge, vejlede og behandle problemer i underlivet, med bækkenbundsmuskulaturen og ved fx urinlækage / inkontinens.
Gener i underlivet er meget individuelle og behandlingen vil derfor bero på en individuel vurdering.
Efter fødsel kan det give mening at få tjekket sin bækkenbund med henblik på at målrette genoptræningen bedst muligt. En graviditet og fødsel, enten vaginalt eller ved kejsersnit kan sætte sine spor på bækkenbunden. Både i form af tyngdefornemmelse, smerter og inkontinens.
Inkontinens kan skyldes mange faktorer og er ikke nødvendigvis et udtryk for at bækkenbunden er svag og at man “bare” skal igang med de velkendte knibeøvelser. I mange tilfælde kan bækkenbunden være overaktiv, hvilket kan give samme, men også andre udfordringer.
Bækkenbundstræning og knibeøvelser
Bækkenbundstræning skal ikke være svært eller komplekst. Men der er alligevel nogle gode råd af gå ud fra, når man skal lære at træne sin bækkenbund.
Se vores øvelser til bækkenbundstræning og knibeøvelser her.
Hvordan ser et forløb ud hos os og hvad koster det?
I klinikken prioriterer vi at have ekstra god tid til den enkelte. Vi har ikke nogen samlet pakke eller nogen “one-size-fits-all”-behandling.
Vi vil gerne sikre os, at vi har tid til at komme omkring alle aspekter i relation til den årsag, man henvender sig med. Og ligeledes at sørge for, at vi har udført en dybdegående undersøgelse og grundig vejledning, man kan gå fra konsultationen med.
Et forløb hos os vil altid bero på en individuel vurdering. Vi ser det som et af vores vigtigste fokusområder, at vejledningen netop bliver skræddersyet den enkeltes behov og ressourcer.
Læs mere her om hvad forløbet indebærer og hvad det i gennemsnittet koster.