Underlivsprolaps / Nedsunken underliv

Nedsunken underliv

Hvad er underlivsprolaps?

Ved underlivsprolaps, også kaldet nedsynkning af underlivsorganer, er et eller flere underlivsorganer sunket ned i skeden eller forskubbet ind mod skedevæggen. Det skyldes svækkede bindevævsstrøg omkring organerne i underlivet. Ofte er der tale om at urinrør, blære, livmoder eller endetarm er forskubbet ind mod skedevæggen og hos nogle, hele vejen ud af skeden.

En underlivsprolaps benævnes ud fra det organ, som er sunket ned mod skeden og underlivet. De hyppigste former for nedsynkning er:

Nedsynkning kan ske som følge af en svækkelse eller beskadigelse af bindevævet, der holder organerne på plads.

Underlivsprolaps er en yderst undervurderet tilstand i Danmark og vejledning hos en specialiseret fysioterapeut kan i høj grad mindske generne, skabe ro omkring håndteringen af den og ikke mindst hjælpe kvinder med gener tilbage til en symptomfri hverdag eller den motionsform, de ønsker.

Nedsynkning af underlivet

Hvor mange får nedsynkning af underlivsorganerne?

Cirka 50 % af kvinder som har født vaginalt, har en nedsynkning af underlivet i større eller mindre grad. Mange oplever dog ingen gener og lever uden begrænsninger og helt uvidende om at de reelt har en grad af nedsynkning.

Underlivsprolaps er altså er en hyppig tilstand, som ikke er alvorlig, men som i høj grad kan påvirke livskvaliteten og medføre begrænsninger for de kvinder, der oplever symptomer. Symptomerne kan opstå efter en fødsel, men for mange vil de enten opstå eller forværres i relation til overgangsalderen.

Det skønnes at cirka hver 5. kvinde opereres for underlivsprolaps. Ofte vil forværring af symptomer og operationsovervejelser først være aktuelt efter overgangsalderen.

Hvorfor får man nedsunken underliv?

Graviditet og vaginale fødsler er den største risikofaktor for nedsynkning og underlivsprolaps, men tilstanden ses også ved bl.a. tung løft, rygning (hoste), forstoppelse og overvægt.

Under den vaginale fødsel, vil jordemødre og fagpersoner forsøge at støtte underlivet, så godt de kan for at mindske varige skader på bækkenbund, bindevæv og underlivsorganer. Omend en fødselsskade som underlivsprolaps kan ikke altid undgås.

Hvordan får jeg diagnosen underlivsprolaps?

Diagnosen underlivsprolaps stilles hos en gynækolog, enten på hospitalet eller en privatpraktiserende gynækolog. Her vil man dog ofte henvises til en specialiseret UroGynObs fysioterapeut for vejledning og genoptræning inden tiltag som eksempelvis operation overvejes. Hvis ikke, er det en god ide at opsøge det selv.

Bækkenbundstræning og vejledning i relation til livsstilsfaktorer, fordøjelse / forstoppelse og andre områder, der kan påvirke symptomerne ved underlivsprolaps, bør være første behandlingstiltag.

Mange kvinder starter derfor med at forsøge vejledning og konkrete tiltag, hvis de oplever symptomer før henvisning til gynækolog. Diagnosticering er særlig relevant hvis tiltage som støttepessar eller operation er indiceret. Læs mere om støttepessarer nedenfor.


Nedsynkning i underlivet

Underlivsprolaps efter fødslen

Under graviditet og fødsel er der ekstra stort tryk på strukturerne i underlivet.

Faktisk bliver bækkenbunden forlænget op til 2,5 gang dens egen længde under fødslen. Der er altså massive kræfter på spil, som kan påvirke vævet i området. Det kan påvirke bindevævet og ophænget imellem underlivsorganerne, som bliver løsere og svækket i ophænget.

Nogle oplever særligt symptomer og tyngde i underlivet i ugerne efter fødslen, hvor også hævelse efter vaginal fødsel kan spille ind. Hos mange vil det fortage sig i løbet af de første 12 uger. Her er det dog en god ide, ikke at overbelaste underlivet og kroppen, så vævet får mulighed for at komme sig i et roligt tempo.

Typer af underlivsprolaps

Der findes forskellige typer af underlivsprolaps / nedsynkning i underlivet, herunder:

  • Cystocele: Blæren synker ned i skeden.

  • Rectocele: Endetarmen synker ind i skeden.

  • Enterocele: Tyndtarmen synker ind i skeden.

  • Uterusprolaps: Livmoderens ophæng svækkes, så den synker ned i skeden.

  • Urethrocele: Nedsynkning af urinrøret ind mod skedevæggen.

Underlivsprolaps inddeles i grad 1-4 alt efter graden af nedsynkning i underlivet.

Ved grad 1 har man en lille nedsynkning, men oftest ingen symptomer, og ved 4 har man så stor en nedsynkning, at underlivetsorganerne hænger ud af skeden. En grad 4 underlivsprolaps kræver i de fleste tilfælde en operation.

Hør vores UroGynObs fysioterapeut fortælle om nedsynkning i underlivet


Hvad er symptomerne på underlivsprolaps?

Symptomer på nedsynkning kan være:

💫 Mærkbar og/eller synlig udbulning indenfor eller udenfor skeden. Kan fornemmes som en tampon, der sidder og fylder.
💫 Tyngdefornemmelse i underlivet
💫 Inkontinens, ufrivillig urinlækage / dryp
💫 Vandladningsbesvær, særligt tømningsbesvære
💫 Afføringsgener, særligt tømningsbesvær
💫 Smerter/ubehag ved samleje, som oftest som følge af opspændt bækkenbundsmuskulatur.

GynObs underlivsprolaps

Underlivsprolaps - her er hvad du selv kan gøre

Her er tiltag du selv kan arbejde med, eller søge vejledning mhp på, hvis du har nedsynkning i underlivet / underlivsprolaps:

👉 Bækkenbundstræning
👉 Afspænding / aflastning
👉 Hold afføringen lind - undgå hård afføring og forstoppelse
👉 Hensigtsmæssige stillinger ved toiletbesøg - fx skammel
👉 Støt mellemkødet ved toiletbesøg, for bedre at komme af med afføring.
👉 Se video om tømning ved stort toiletbesøg
👉 Se video om tømning af blæren
👉 Træning som ikke forværrer dine symptomer - tilpas de tunge løft
👉 Lokal østrogen behandling.
👉 Støttepessar, kan eks. afhjælpe gener ved løb og andre aktiviteter.
👉 Få en afklaring om dine muligheder ved eksempelvis operation for nedsynkning.

Undgå:

  • Forstoppelse (Overvej flg. tiltag: Motion, magnesia, drik nok væske og spis fiberrig kost eller loppefrøskaller)

  • Rygning og overvægt

  • Unødige tunge løft, som forværrer dine symptomer


GynObs fysioterapi til underlivsprolaps

Undersøgelser viser, at specialiseret fysioterapi kan mindske symptomer og forbedre livskvaliteten for den enkelte. Det tyder ikke på, at man kan træne en nedsynkning væk.

En UroGynObs fysioterapeut, der er uddannet inden for underlivsprolaps, kan give dig en grundig vurdering og vejledning.

Man vil ofte kunne påvirke symptomer på nedsynkning i ganske høj grad med bækkenbundstræning og andre relevante tiltag.


Tyngegener lige efter fødslen?

Har du lige født er det helt normalt at have symptomer. De vil dog formentlig mindskes i løbet af de første 2-3 måneder. Bedres symptomerne ikke, og du har forsøgt at følge ovenstående råd, så kontakt egen læge eller en GynObs, der kan hjælpe dig videre i afklaring og behandling.

Er tyngde altid tegn på nedsynkning?

For nogle vil tyngdegenerne i stedet have forårsaget for stor en spænding / opspændthed i bækkenbunden og i sådanne tilfælde, vil der i stedet være behov for udspænding og afspænding.


Nedsunken underliv - hvor finder jeg vejledning

En GynObs fysioterapeut kan hjælpe dig ved underlivsprolaps?

Som UroGynObs (GynObs) fysioterapeuter kan vi hjælpe dig med en indvendig undersøgelse og afklaring omkring nedsynkning, samt andre gener, der kan ses i sammenhæng med tilstanden.

Vi kan desuden vejlede i:

  • Bækkenbundstræning, der er tilpasset dig, dine symptomer og din nedsynkning

  • Aflastende øvelser og stillinger

  • Viden om ikke at gå at holde på underlivet og at knibe for meget - det kan også give tyngde

  • Råd om tilpasset træning og fysisk aktivitet

  • Vejledning om at kunne træne den motionsform, du ønsker at kunne træne

  • Støttepesar - kun hos de af os, der har specialiseret viden inden for dette

  • Vejleding om toiletvaner og tømningsudfordringer

  • Fordøjelsesudfordringer og af minimere forstoppelsesgener

  • Afspænding og vejledning om afspændings- og udstrækningsøvelser for muskulaturen i bækkenet, som ofte bliver opspændt hos kvinder, der er nedsynkning / underlivsprolaps

  • Vejledning i relation til samleje

  • Vejledning ved underlivssmerter

Kontakt os hvis du ønsker at vide mere om, hvad du kan gøre for dit eget underliv med nedsynkning.

Læs om vores UroGynObs fysioterapeuter



Underlivsprolaps

Skyld og skam ved underlivsprolaps

Det kan være forbundet med stor skam af have udfordringer i underlivet, særligt i relation til underlivsprolaps.

Det første skridt er at erkende at det er helt normalt og et yderst tabubelagt område. Sandsynligheden for at flere i netværket har det samme, er stort.

Hvor får jeg hjælp ved underlivsprolaps?

Hos en UroGynObs fysioterapeut kan man få undersøgt sin underlivsprolaps ved en grundig indvendig undersøgelse. Her vurderes hvilke organer og i hvilken grad, der er nedsynkning og derudfra, hvilke behandlingstiltag, der bør igangsættes.

En GynObs fysioterapeut med speciale i underlivsprolaps kan lytte til dine tanker, bekymringer og ikke mindst tage dig seriøst.

Langt de fleste kvinder med gener ved underlivsprolaps kan opnå symptomlindring eller symptomfrihed ved specialiseret fysioterapeutisk vejledning.

På DUGOF.dk kan man finde finde en behandlerliste med GynObs fysioterapeuter i hele landet. Bemærk dog at det ikke er alle, der har taget specialiseringsgraden inden for underlivsprolaps / nedsynkning af underlivet og efterfødselsskader.

I klinikken er vi alle UroGynObs / GynObs fysioterapeuter med speciale inden for efterfødselsskader og gener i underlivet, herunder nedsynkning / underlivsprolaps. Vi kan guide i relevante tiltag, der bør igangsættes inden eksempelvis operation kommer på tale.

Hvis der er behov for videre udredning

Såfremt der er behov for videre udredning eller tværfaglig indsats, eksempelvis vurdering hos gynækolog eller anden fagperson, sørger vi altid for at skrive en status til egen læge, der kan guide kvinden i en god retning, så hun har en faglig støtte i en eventuel videre udredningsproces.

Se her hvordan en indvendig UroGynObs vurdering foregår hos os

Har man brug for tilpasning til støttepessarer kan man få hjælp hos enkelte UroGynObs fysioterapeuter, men langt fra alle har specialiseret sig inden for dette.


Hvad er et støttepessar til underlivet?

Et støttepessar fungerer i underlivet som en BH, der støtter brysterne. Det støtter bindevævet og kan holde organer på plads, så symptomer mindskes eller helt forsvinder. Nogle støttepessarer kan sidde i som en fast støtte, mens andre sættes op ganske let forud for eksempelvis fysisk aktivitet eller en løbetur. På denne måde kan man minimere begrænsninger og gener.

Man kan tilpasset støttepessar hos de fleste gynækologer, men også enkelte GynObs fysioterapeuter, har specialiseret sig inden for tilpasning af disse. De har ofte utrolig stor erfaring med at finde det helt rette til den enkelte kvinde. Se mere under “Samarbejdspartnere


Podcast om “Nedsynkning / underlivsprolaps i underlivet”

Lyt til vores deltagelse i Momkinds podcast-episode om “Nedsynkning / prolaps i underlivet” med vært Majbritt Maria Lundgaard, gæst Lykke Milving og vores UroGynObs fysioterapeut Louise Good Hovgaard.