Nedsunken livmoder, eller uterusprolaps, opstår, når livmoderen synker ned i skeden som følge af svaghed eller beskadigelse i det bindevæv, som holder livmoderen og underlivsorganerne på plads.
Tilstanden kan medføre en række symptomer, der i høj grad påvirker livskvaliteten hos den enkelte. Nedsunken livmoder kan ramme kvinder i alle aldre, men det er mest almindeligt hos kvinder, der har gennemgået graviditet og fødsel. Mange oplever først gener senere i livet, når de rammer overgangsalderen.
Nedsynkning af livmoderen er en af de hyppigste former for nedsynkning af underlivsorganer. Men en underlivsprolaps kan også forekomme ved andre organer, eksempelvis prolaps af blæren (Cystocele) og prolaps af endetarmen (Rectocele)
Årsager til nedsunken livmoder
1. Graviditet og fødsler
En af de mest almindelige årsager til nedsunken livmoder er graviditet og fødsler. Under graviditeten strækkes bindevævet imellem underlivsorganerne, og under fødslen, kan der ydermere opstår skader på dette væv. Dette kan føre til, at livmoderen ikke længere er ordentligt understøttet på sin plads i underlivet.
2. Menopausale ændringer
Efter overgangsalderen medfører det hormonelle forandringer, at vævet i kroppen svækkes. I underlivet kan det føre til nedsynkning af organerne. Mange kvinder oplever derfor, at symptomerne bliver mere udtalte efter, at de er gået i overgangsalderen.
3. Overvægt
Overvægt kan øge trykket på bækkenbundsmusklerne og bidrage til udviklingen af nedsunken livmoder. Det er derfor vigtigt, at opretholde en sund vægt gennem kost og motion, for at mindske risikoen for underlivsprolaps.
4. Genetik
Nogle kvinder kan have en genetisk disposition for svagt bindevæv i kroppen og dermed være i øget risiko for underlivsprolaps og nedsynkning af livmoder og andre organer.
5. Forstoppelse
Forstoppelse kan i høj grad påvirke bindevævet i underlivet og ikke mindst øge trykket ned mod bunden. Døjer man med forstoppelse, hård afføring og tømningsbesvær, kan det være med til at øge symptomerne ved nedsynkning.
6. Tunge løft og kronisk hoste
Regelmæssige aktiviteter, der øger trykket voldsomt ned i bækkenet, såsom tungt løft og kronisk hoste, kan også medvirke symptomerne ved nedsunken livmoder. Det er vigtigt at tilpasse sine belastninger, træning og tunge løft, så man minimerer forværringen af symptomerne.
Når man laver belastende aktiviteter, er det en god ide at aktivere bækkenbunden, altså knibe, så man støtter underlivsorganerne.