Nedsunken livmoder: Symptomer, årsager, behandling og forebyggelse
Hvad er nedsunken livmoder?
Nedsunken livmoder, eller uterusprolaps, opstår, når livmoderen synker ned i skeden som følge af svaghed eller beskadigelse i det bindevæv, som holder livmoderen og underlivsorganerne på plads.
Tilstanden kan medføre en række symptomer, der i høj grad påvirker livskvaliteten hos den enkelte. Nedsunken livmoder kan ramme kvinder i alle aldre, men det er mest almindeligt hos kvinder, der har gennemgået graviditet og fødsel. Mange oplever først gener senere i livet, når de rammer overgangsalderen.
Nedsynkning af livmoderen er en af de hyppigste former for nedsynkning af underlivsorganer. Men en underlivsprolaps kan også forekomme ved andre organer, eksempelvis prolaps af blæren (Cystocele) og prolaps af endetarmen (Rectocele)
Årsager til nedsunken livmoder
1. Graviditet og fødsler
En af de mest almindelige årsager til nedsunken livmoder er graviditet og fødsler. Under graviditeten strækkes bindevævet imellem underlivsorganerne, og under fødslen, kan der ydermere opstår skader på dette væv. Dette kan føre til, at livmoderen ikke længere er ordentligt understøttet på sin plads i underlivet.
2. Menopausale ændringer
Efter overgangsalderen medfører det hormonelle forandringer, at vævet i kroppen svækkes. I underlivet kan det føre til nedsynkning af organerne. Mange kvinder oplever derfor, at symptomerne bliver mere udtalte efter, at de er gået i overgangsalderen.
3. Overvægt
Overvægt kan øge trykket på bækkenbundsmusklerne og bidrage til udviklingen af nedsunken livmoder. Det er derfor vigtigt, at opretholde en sund vægt gennem kost og motion, for at mindske risikoen for underlivsprolaps.
4. Genetik
Nogle kvinder kan have en genetisk disposition for svagt bindevæv i kroppen og dermed være i øget risiko for underlivsprolaps og nedsynkning af livmoder og andre organer.
5. Forstoppelse
Forstoppelse kan i høj grad påvirke bindevævet i underlivet og ikke mindst øge trykket ned mod bunden. Døjer man med forstoppelse, hård afføring og tømningsbesvær, kan det være med til at øge symptomerne ved nedsynkning.
6. Tunge løft og kronisk hoste
Regelmæssige aktiviteter, der øger trykket voldsomt ned i bækkenet, såsom tungt løft og kronisk hoste, kan også medvirke symptomerne ved nedsunken livmoder. Det er vigtigt at tilpasse sine belastninger, træning og tunge løft, så man minimerer forværringen af symptomerne.
Når man laver belastende aktiviteter, er det en god ide at aktivere bækkenbunden, altså knibe, så man støtter underlivsorganerne.
Symptomer på nedsunken livmoder
Symptomerne på nedsunken livmoder kan variere afhængigt af blandt andet graden af nedsynkningen.
Og det er vigtigt at slå fast, at det langt fra er alle med underlivsprolaps, der oplever symptomer.
Nogle kvinder oplever milde symptomer, mens andre kan have betydelig ubehag.
Almindelige symptomer inkluderer:
Tyngdefornemmelse: Mange kvinder beskriver en følelse af tyngde i underlivet
Bulefornemmelse: En følelse af at noget fylder i skeden, buler ud eller en “tampon-lignende” fornemmelse
At man kan se en tydelig bule i skeden: Ved undersøgelse med et spejl
Smerter: Nogle kvinder kan opleve smerter i underlivet, der dog ofte er muskulært betinget og ikke i relation til selve nedsynkningen
Ubehag ved samleje: Flere kvinder beskriver en ubehag ved samleje.
Symptomer som inkontinens / urinlækage, samt tømningsbesvær af hhv. blære eller tarm kan potentielt være relateret til nedsynkning af andre underlivsorganer som nedsynkning af blære (Cystocele) og nedsynkning af endetarm (Rectocele)
Diagnosticering af nedsunken livmoder
Diagnosen af nedsunken livmoder foretages ofte ved en klinisk undersøgelse hos en gynækolog. Det kan enten ske på hospitalet eller hos en privatpraktiserende gynækolog.
Som GynObs fysioterapeuter med speciale i nedsynkning kan ligeledes teste for graden af nedsynkning. Her vil vi ofte gå i dialog med praktiserende læge eller gynækolog, ved behov for yderligere udredning eller behandlingstiltag.
Behandling af nedsunken livmoder
Behandlingen af nedsunken livmoder kan variere afhængigt af symptomerne og sværhedsgraden af tilstanden. Her er nogle af de mest almindelige behandlingsmetoder:
1. Livsstilsændringer
For mange kvinder kan ændringer i livsstil have en positiv indvirkning på symptomerne. Nogle anbefalede ændringer inkluderer:
Vægttab: At opnå og opretholde en sund vægt kan reducere trykket på bækkenbundsmusklerne.
Kost: En fiberrig kost kan hjælpe med at forebygge forstoppelse og dermed reducere belastningen på bækkenet.
Motion: Regelmæssig motion, især bækkenbundstræning, kan styrke musklerne og forbedre støtten til livmoderen.
2. GynObs fysioterapi
Vejledning hos en GynObs fysioterapi er en effektiv behandlingsmulighed for kvinder med nedsunken livmoder. Specialiseret vejledning hos en GynObs fysioterapeut med fokus på bækkenbundstræning, fysisk aktivitet og livsstilsrelaterede påvirkninger, herunder fordøjelse og afføringsvaner, bør være første valget nedsunken livmoder og underlivsprolaps.
En specialiseret fysioterapeut kan vejlede kvinden individuelt ud fra den grundige underlivsundersøgelse, de foretager.
Se en video med gennemgang af vores underlivsundersøgelse i klinikken.
Det kan blandt andet være bækkenbundstræning, hvor bækkenbundsmuskulaturen styrkes og ligeledes instruktion i afspændende og aflastende øvelser.
Se vores øvelser til at styrke og afspænde bækkenbunden.
3. Støttepessar
Et støttepessar kan se ud på mange måder. Det sættes op i skeden for at støtte livmoder og eventuelle andre organer, der synker ned. Det fungerer lidt som en BH for brysterne.
Det giver god mening, når vævet mangler støtte og det er en god løsning for kvinder, der ønsker at mindske gener eller eksempelvis vil undgå kirurgi. Et støttepessar kan for mange kvinder give en symptomfri hverdag. Man kan enten få et støttepessar hos sin gynækolog, på hospitalet eller hos de få GynObs fysioterapeuter, der har specialiseret sig inden for det.
4. Operation
Hvis konservative behandlingsmetoder ikke er tilstrækkelige, kan kirurgi være nødvendigt. Der er forskellige operationstyper. Dette drøftes med gynækologen.
Forebyggelse af nedsunken livmoder
Der er flere tiltag, som kvinder kan tage for at reducere risikoen for at udvikle eller forværre symptomer for nedsunken livmoder:
Styrk bækkenbundsmusklerne: Regelmæssig træning af bækkenbunden kan hjælpe med at holde musklerne stærke og støtter organerne i underlivet bedst muligt.
Tilpas tunge løft: Tilpas dine belastninger og støt gerne underlivet ved at knibe, når du løfter tungt.
Undgå hård mave og forstoppelse: Hold maven i gang med en fiberrig kost og tilstrækkeligt væskeindtag og en masse bevægelse, for at undgå forstoppelse og det pres på underlivet, det fører med sig. Det er ganske fint at supplere med tilskud som magnesia, movicol, HUSK og andet, for at stimulere tarmfunktionen bedst muligt.
Vedligehold en sund vægt: At minimere overvægt og vedligeholdelse af en sund livsstil kan hjælpe med at reducere trykket ned på underlivet.
Konklusion
Nedsunken livmoder er en tilstand, der kan påvirke mange kvinder, men der er mange behandlingsmuligheder tilgængelige, hvor specialiseret fysioterapi med vejledning omkring bækkenbundstræning, fordøjelse og livsstilsfaktorer, bør være førstevalget.
Det er vigtigt at søge hjælp fra en sundhedsprofessionel, hvis du oplever symptomer, så du kan få den rette behandling og støtte.
Ved at forstå årsagerne, symptomerne og behandlingsmulighederne for nedsunken livmoder kan kvinder tage kontrol over egne symptomer og fysiske formåen.
For mere information eller for at booke en tid til vurdering og behandling hos en specialiseret UroGynObs fysioterapeut, er du velkommen til at kontakte os i Klinik for Kvindekroppen.
Se mere information her:
Ønsker du mere viden?
Lyt til vores deltagelse i Momkinds podcast-episode om “Nedsynkning / prolaps i underlivet” med vært Majbritt Maria Lundgaard, gæst Lykke Milving og vores UroGynObs fysioterapeut Louise Good Hovgaard.