- Faglig blog -

Jeg ser stadig gravid ud efter fødslen

Ser stadig gravid ud efter fødslen

Ser du stadig gravid ud efter fødslen?

At blive spurgt om man er gravid igen, er en hyppig frustration, hos mange af de kvinder vi ser i klinikken. 

At maven fortsat “hænger” efter fødslen, er udspilet, særligt efter måltider, samt op af dagen er fuldstændig normalt, men det gør det ikke mindre frustrerende for den enkelte.

Og at se veninden eller glansbilleder på sociale medier af kvinder, der hopper ned i deres stramme jeans lige efter fødslen kan gøre ondt. Og det er slet ikke den en klar forventning til kroppen efter fødslen.

Kroppen ændrer sig. Både under graviditeten og i særdeleshed også efter fødslen. Ligesom man som mor til et lille barn (eller børn) også ændrer sig. Det er en fantastisk og naturlig del af det, at blive født. 

Delte mavemuskler kan være en af årsagerne til at maven fortsat ser gravid ud. Det er en helt normal tilstand under graviditet og hos langt de fleste samler bindevævet i mavens midtlinje sig spontant i de første måneder efter fødslen.

Den gravid-lignende mave kan ligeså vel skyldes manglende styrke og kontakt til mavemusklerne, særligt den dybere lag, og er ikke altid relateret til delte mavemuskler. Hvis de dybe mavemuskler er svage og forlængende og ikke giver den støtte og det “passive hold”, vil maven ofte fortsat bule ud.

Der kan ligeledes være indre faktorer omkring tarmsystemet, fordøjelse, forstoppelse, oppustethed, der påvirker mavens form.

Vi ser mange kvinder, der tidligt, altså i ugerne efter fødslen, ønsker vurdering af bindevævet. Hvor der stadig er en naturlig øget afstand mellem mavemusklerne.

Op mod 8-12 uger efter fødslen er det mere reglen end undtagelsen at der stadig er en større deling. Det er helt normalt, og vævet skal have tid for at genvinde sin styrke. Forventning om at de skal være samlet efter 8 uger, er ikke realistisk. 

På samme tid er hormonniveauerne fortsat forandrede i de første mange uger og dette kan påvirke bindevævet.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg fortsat oplever at maven buler efter fødslen?

En tidlig indsats er givet godt ud. At få kontakt til de dybe kernemuskler, bækkenbund, åndedrætsmuskel og særligt den dybest liggende mavemuskulatur, der i høj grad fletter ind i bindevævet i mavens midtlinje, kan man gå igang med allerede i de første uger efter fødslen.

Du kan starte med at fokusere på at:

  • Styrke din core

  • Få styr på fordøjelsen

  • Undgå at gå rundt og spænde i maven hele tiden

  • Tag et tjek på din kropsholdning - hvis du står og hænger i lænd, hofter og bækken, vil din mave skubbes frem og dermed også fylde mere. Stå stærkt med en god grundholdning, hvor skuldre, hofter og ankler er alignet.

Når det så er sagt, så favn din krop og de ændringer den går igennem for at skabe nyt liv. Du kan gøre meget for at støtte din krop og væv på vej, men du har ikke travlt.

Det er utrolig vigtigt, at du sænker bekymringer om delte mavemuskler, der ikke vil samle sig. Bevæg dig så frit du kan og mærk efter. 

Det sagt, så er det ikke meningen, at du skal føle dig utilpas i din krop, svag eller mangle kontakten til dine mavemuskler. Ej heller at du skal opleve fysisk ubehag på din forside, gener i dit underliv, såsom forstoppelse, dryp, tyngde og smerter. 

Det kan være en god ide at opsøge en fagperson, der kan hjælpe med afklaring omkring lige netop din krop og mavens form efter graviditet og fødsel.

Har du gener efter fødslen?

Har du gener efter fødslen, så overvej om det kunne give mening at søge hjælp. Du skal ikke leve med efterfødselsgener, blot fordi du har født. Der er ofte ganske meget at gøre med viden og basale redskaber. 

Kontakt os hvis vi skal hjælpe dig med vejledning efter graviditet og fødsel. Du kan komme så tidligt du har overskud til det eller vente så længe det tager, til at du føler dig klar. Vi tilbyder Efterfødselstjek, Underlivstjek og Fysioterapeutiske vurderinger, så du får afklaring om netop din problemstilling.

Vores fysioterapeuter er specialiseret inden for delte mavemuskler og underliv. Vi ved, hvad det kræver at komme i mål og vi tager højde for de ressourcer og det overskud, der er til stede i en hverdag som mor.



Ønsker du ikke individuel vejledning, kan du overveje vores online træningsforløb til delte mavemuskler. Det er træning, skræddersyet kvinder, der har født, udviklet af fysioterapeuterne ved Klinik for Kvindekroppen.