Hvad skal jeg vide om forløbet efter kejsersnit?

Kejsersnit

Et kejsersnit, ønsket eller uønsket, vil være en del af dig resten af livet. Det kan påvirke “mor-kroppen” fysisk og psykisk, og er på mange måder vigtig, at tage hånd om.

Et kejsersnit er en stor operation, og information om genoptræning og arvæv kan være en god ide at sætte sig ind , særligt efterfølgende. Cirka 20 % af alle børn fødes ved kejsersnit og halvdelen af disse er akutte.

Muskulatur og arvæv er ofte en god ide at hånd om.

Arvævet kan medføre stramhed og nedsat mobilitet, både lokalt, i de overfladiske og dybe lag, men også andre steder i kroppen.

De fleste kommer sig helt uden problemer efter et kejsersnit, men som ved enhver anden operation og ligeledes efterfødselsforløb, er det en god ide at tage hånd om kroppen.

En del kvinder oplever manglende vejledning efter kejsersnit, både i dage og ugerne efter, men også om generel arvævsbehandling og genoptræning.


Hvorfor skal jeg genoptræne efter kejsersnit?

Det giver mening, at fokusere på genoptræning og arvævet efter et kejsersnit.

Arvæv efter et kejsersnit kan påvirke tilstødende gener, såsom:

  • Ryg - og bækkensmerter

  • Fordøjelsesproblemer

  • Menstruationssmerter

  • Smerter under samleje

  • Svært ved at aktivere mavemusklerne

  • Større deling i mavens midtlinje / delte mavemuskler

  • Blæregener

  • Ubehag ved stramtsiddende tøj

  • Ubehag når baby eller bordkanten lige rammer maven under navlen

  • Følelsesløshed i huden

  • Overfølsomhed i huden

  • En “hylde” over arret, som for nogle er en kosmetisk gene.

Det er aldrig for sent at arbejde med hverken arvæv eller involverede muskulatur. Og for nogle er der stadig en del følelsesmæssige aspekter forbundet med arret.


Jeg har født ved kejsersnit - hvad gør jeg?

Vi har udarbejdet pjecen “Klar efter Kejsersnit - En guide til tiden efter dit kejsersnit. En selvhjælpsguide til kvinder, der har født ved kejsersnit.

I guiden finder du blandt andet videoer til genoptræning og arvævsbehandling. Ønsker du instruktion til arvævsbehandling på pdf, kan du finde den her.

Vores fysioterapeutisk team er specialiseret inden for behandling og vejledning efter kejsersnit.

Vi tilbyder undersøgelse, vejledning og behandling, der er målrettet den enkeltes behov. Vi instruerer dig også i, hvordan du bedst muligt kan arbejde videre med arvævet på egen hånd.

Læs mere om Kejsersnit - Arvævsmassage - sådan behandler du dit ar


Hvornår skal man igang efter kejsersnit?

Tidlig mobilisering af arvæv kan forebygge udtalt adhærencedannelse / stramhed i vævet. Arvævsdannelse kan resultere i forringet bevægelighed, overførsel af spænding og kraft, samt nedsat styrke i vævet.

Nogle vil opleve stramheden som en synlig “hylde” over arret. Andre oplever ingen gener.

Det anbefales at man så småt går igang med at arbejde med arvævet fra 4-6 uger, i første omgang som let berøring, senere mere dybe greb som massage, enten på egen hånd eller ved hjælp af en fysioterapeut.

Fra uge 6 anbefaler vi, at du går igang med aktive arvævs-/bindevævsstræk. Se link på siden her.

Vi kan desuden anbefale momkind.dk’s artikler omkring kejsersnit, herunder deres “5 gode råd: Sådan behandler du dit ar efter kejsersnit”.


Er det for sent at gå igang med arvævsbehandling efter kejsersnit?

Det er aldrig for sent at gå igang med behandlingen af arvæv efter kejsersnit. Arvæv er ret taknemmeligt at arbejde med og den øgede bevægelighed man opnår ved behandling, bliver ikke stramt igen.

Det giver mening både forud for en evt. ny graviditet, efter endt graviditet, men også mange år efter kejsersnit. Hvis arvævet giver årsag til gener, vil man opleve stor effekt af specifik behandling.

Behandling af kejsersnit kan være en noget indgribende proces, særligt mentalt. Mange kvinder oplever, at det er grænseoverskridende selv at skulle lave arvævsbehandling/massage på deres ar. Bl.a. derfor giver det mening at få en fysioterapeut til at arbejde med det. Det kan også være svært at fange de dybere lag på egen hånd.

Kontakt klinikken hvis du ønsker vejledning i at behandle arvævet eller hjælp til manuel behandling.

Hvordan reagerer kroppen på arvævsbehandling?

De fleste kvinder reagerer positivt på behandlingen og oplever hurtig markant effekt på behandlingen i området. De fleste oplever en lethed og løshed i vævet, særligt efter et par gange.

Men det kan blive ømt 24-48 timer efter behandlingen og give en oplevelse af en svigende og brændende fornemmelse. Nogle kvinder oplever ømhed dybt i maven, såsom menstruationslignende smerter.

Andre kan opleve, at det påvirker deres cyklus i positiv retning, at der kommer udflåd eller andet. Tårerne kan ligeledes begynde at trille, fordi der sidder noget uforløst i arret, måske en traumatisk oplevelse, som ikke er blevet bearbejdet, eller som måske har behov for at blive bearbejdet.

Det er helt normalt, men også tankevækkende, hvor stor betydning, det har for kroppen og deraf også hvor vigtigt det er at skabe opmærksomhed omkring det.

Vil du vide mere om kejsersnit?

Se vores video om arvæv / stramhed i de forskellige lag

Læs mere om fortykkede ar / hypertrofiske ar / keloidar

Se Den første maveaktivering efter kejsersnit

Læs: Om svære følelser og manglende opfølgning efter kejsersnit


Arvævsstræk og arvævsmassage efter kejsersnit

Vi brænder for at arbejde med arvæv, særligt i forbindelse med kejsersnit og andre operationer omkring maven. Vi har udarbejdet nogle arvævsstræk, som er relevante at arbejde med på egen hånd. Strækkende tager 7 min, kræver ingen redskaber og udføres i stående foran skærmen.