Hypertrofiske ar og keloid ar

Fortykket ar / hypertrofisk ar / keloidar

Fortykkede ar - når arvævet vokser

Arvæv efter større operationer og kejsersnit kræver ofte en længere helingsproces og i langt de fleste tilfælde, heler et arret ganske fint.

Ikke desto mindre kan det være en god ide at holde godt øje med sit ar. Om det ændrer sig og om helingen går som forventet.

Hos nogle kan der ske en udtalt arvævsdannelse, der udvikler sig til det, man kalder hypertrofiske ar eller de mere sjældne keloid ar.

Hypertrofiske ar eller keloidar er ikke alvorlige, men for mange er det at have et udtalt tydeligt ar, en stor kosmetisk gene.

Hvad er normalt?

I klinikken ser vi mange kvinder, der opsøger vejledning i relation til arvævet efter kejsersnit. En vejledning, der ofte er sparsom efter udskrivelsen.

De fleste ved, at man bør være opmærksom på infektion i området, men derfra kan det være svært at vide, hvad der er normalt, både i relation til udseende, følelse og ubehag i området. Og ligeledes i forhold til behovet for massage og behandling af arvævet.

Hvor længe varer helingen efter operation og kejsersnit?

Efter de første 2-3 uger efter operationen bør arvævet være helet i det ydre lag. Sårskorpen falder gradvist af og arret bør se fint og let rødligt ud.

Efter 4-6 uger vil langt de fleste opleve, at arvævet har lukket sig helt, sårskorpen er faldet helt af og at arret ser fint og gradvist mindre rødt ud. Linjen er synlig, men rødmen skal gerne aftage i de første måneder.

Ekstra arvævsdannelse

For nogle, kan der være en tendens til at danne ekstra meget arvæv, således at arvævet vokser og bliver til det man kalder “hypertrofiske ar” eller “fortykkede ar” eller de mere sjældne “keloid ar”. Det vil ofte ske i slutningen af helingen, dvs flere uger efter operationen, og faktisk helt op til 3-4 måneder efter.


Hypertrofisk ar

Hvad er et hypertrofisk ar?

Et hypertrofisk ar er et ar, der vokser udad - dvs. fylder mere, end den lille stribe, hvor huden er samlet. Men som holder sig til arrets område. Ved et kejsersnit, vil det ofte ligne en lille “regnorm” i størrelse.

Hvad er et keloid ar?

Et keloidar er noget større end et hypertrofisk ar, hvor arvævet vokser ud over operationsområdet. Det forekommer oftere i mørk hud end lys hud.

Må arvæv gøre ondt?

Mens arvævet heler i de første 2-3 uger er rødme, hævelse, smerte og ømhed helt normalt. Det er særligt normalt, at arvævet klør mens det heler.

Efter 4 uger bør helingen i det ydre lag være fundet sted. Fra 4 uger og frem bør de fleste gener gerne være aftaget. For nogle kan der opstå en følelse af stræk og trækken i vævet, når man udforsker gradvist øget belastning, mere frie bevægelser og eksempelvis træning. Det er helt normalt og ikke noget man skal bekymre sig om, så længe det ikke gør ondt i timer eller dagen efter.

Efter 6-12 uger bør arvævet ikke længere klø eller give ubehag. Ej heller ved almindelig belastning.

Hvad skal du holde øje med?

I de første uger skal man holde øje med infektion. Det skal ikke blive varmt, rødt og hævet og man må ikke blive alment utilpas med feber etc. I så fald skal man kontakte sin egen læge eller hospitalet, hvis det er få dage efter udskrivelse.

Hypertrofiske ar eller keloidar opstår ofte i måneder efter operationen. Men det er godt at holde øje med arvævet tidligt.

Tag eventuelt et billede af dit ar undervejs i helingen, eksempelvis hver uge 📸

I ugerne efter skal det gradvist blive mindre rødt, hævelsen falde og huden lige så stille vokse sammen. Efter 4 uger vil langt de fleste opleve, at arvævet er helet og pænt.

Skal jeg bruge arvævsplaster på mit ar?

Det er en god ide at beskytte arvævet i måneder efter operationen. Mens det fortsat heler i de første 2-3 uger, kan man bruge englehud eller strips, for at holde vævet sammen og minimere stress på arvævet.

Vi har gode erfaringer med brug af silikoneplaster til at skabe et pænt ar med reduceret hævelse og rødme omkring arvævet.

Vi anbefaler, at man bruger silikoneplaster på arvævet fra det er fuldt helet og sårskorpen er faldet af og i op til 3-6 mdr, for at minimere stræk på vævet, holde huden fugtig og reducere rødme omkring arvævet.

Bemærk, at med silikoneplaster menes ikke tape med silikonelim, men silikoneplaster, der er udviklet til arvæv. Eksempelvis “Siltape - medicinsk silikonetape” eller “Fodebagen Arbandage”.

De fleste silikoneplastre kan man have på i 1-2 uger. Nogle skal vaskes, andre blot skiftes. Man kan gå i bad med de gode silikoneplastre.

Efter 6 måneder uger bør arvævet ikke blive mere rødligt eller vokse. Ej heller at være smertefuldt eller kløende. Oplever man fortsat kløe og tendens til et ar, der vokser, når man tager tapen af, kan man fortsætte så længe der er behov for det, eller tage en dialog med egen læge om andre tiltag.


Hypertrofisk ar

Hvad gør jeg hvis mit ar vokser?

Der er umiddelbart ikke nogen mirakelkur mod hypertrofiske ar. I nogle tilfælde vil det mindskes af sig selv med årene.

Behandlingstiltagene vil ofte ligge hos hudlægerne. Er man bekendt med dannelsen af keloidar, kan man være i dialog med hospitalet forud for operationen.

Prøv dette ved hypertrofiske og keloid ar:

👉 Minimere stræk og træk på arvævet. Holde det samlet med strips, tape eller silikoneplaster.
👉 Masser det ikke overdrevent. Hold det i ro og træk ikke i det, så længe du oplever det er rødt, klør og vokser.
👉 Silikoneplaster og kompression på vævet. Silikoneplaster kan man selv få fat i. Eksempelvis “Siltape - medicinsk silikonetape” eller “Fødebagen Arbandage
👉 Nogle forsøger sig med lokal binyrebarkhormoncreme med god effekt. I klinikken inddrager vi egen læge i den vurdering.
👉 Ved keloidar kan indsprøjtning med binyrebarkhormon i arret være effektivt. Det foregår via hudlæge og specialklinikker.
👉 Ovenstående kan suppleres med laserterapi.
👉 I sjældne tilfælde kan man prøve med kirurgi.

Oplever du et voksende ar, der klør og er tiltagene rødligt, så rådfør dig med din egen læge. Det er dog ikke alle læger, der her erfaring inden for hypertrofiske ar.

Du kan læse mere om hypertrofiske ar på sundhed.dk

Du er velkommen til at kontakte os for vejledning omkring dit ar.


Fortykket ar efter kejsersnit

Har du født ved kejsersnit og mangler viden og opfølgning?

Der er ikke meget vejledning efter operationen. Har du lige født ved kejsersnit kan du finde vores gratis folder Klar efter Kejsersnit, der vejleder dig fra den første tid og genoptræning i månederne efter.