Genoptræning efter fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen

Vejledning efter hysterektomi

At få fjernet sin livmoder (en såkaldt hysterektomi) er en større operation, der påvirker kvindens underliv i høj grad. Kroppen har brug for tid til heling, men der er meget man kan gøre for at hjælpe den på vej og forebygge eventuelle gener på sigt. 

Vi giver her et lille overblik over relevante tiltag efter fjernelse af livmoderen. 

Hvad er hysterektomi

En hysterektomi er en kirurgisk procedure, hvor hele eller dele af livmoderen fjernes. Operationen kan udføres af forskellige årsager, herunder behandling af livmoderkræft, fibromer, endometriose, kroniske bækkensmerter, unormal blødning eller fremfald af livmoderen.


Nedsunken livmoder / uturusprolaps - alt du bør vide

Hvordan fjerner man livmoderen

Operationen kan foretages gennem maven og organet kan fjernes enten gennem maven eller skeden. Det afhænger af årsagen og størrelsen på livmoderen. Foregår den igennem maven, kan organet fjernes ved kikkertoperation gennem navlen eller ved et større tværgående snit som et kejsersnit, der efterlader et større ar. 

Det er ikke altid man ved på forhånd hvordan operationen vil forløbe, hvis det viser sig, at organet eksempelvis er for stort til at komme ud igennem en mindre åbning i navlen eller igennem skeden.

Der findes forskellige typer af hysterektomi afhængigt af, hvor meget væv, der fjernes. I Danmark fjerner man som oftest hele livmoderen og livmoderhalsen, og i nogle tilfælde vil man også fjerne æggestokkene. 

Symptomer efter hysterektomi

Symptomer efter fjernelse er livmoderen kan variere afhængigt af operationsteknikken og størrelsen af indgrebet. Og det er vigtigt at slå fast, at langt fra alle vil opleve symptomer efter hysterektomi.

Nogle kvinder kan opleve milde symptomer, mens andre kan have betydelig ubehag. Ofte vil de fleste symptomer være til stede i ugerne efter operationen, mens den primære heling finder sted.

Symptomer i de tidlige stadie kan være:

  • Tyngdefornemmelse:

  • Smerter i og omkring arvæv, underliv og nedre maveregion.

  • Toiletbesøg: Udfordringer med tømning og ubehag ved vandladning og afføring

  • Svært ved at mærke tissetrang - husk derfor at gå på toilettet minimum hver 2.-3. time.

Symptomer på længere sigt:

  • Tyngdefornemmelse

  • Inkontinensgener

  • Tømningsbevær (urin og afføring)

  • Ubehag ved samleje

Nogle af disse symptomer kan være forbundet med den øgede risiko for nedsynkning af underlivsorganer, der kan forekomme efter hysterektomi.

Symptomer på infektion eller anden komplikation efter operationen du bør reagere på:

  • Kraftige smerter, særligt hvis de er tiltagende

  • Generel utilpashed og feber

  • Rødme, varme, hævelse, siven fra såret eller andre infektionstegn omkring arret.


Hysterektomi - fjernelse af livmoderen

At være mentalt psykisk påvirket efter hysterektomi

Kroppen har brug for tid til at komme sig efter fjernelse af livmoderen. Den indre og ydre heling går i gang umiddelbart efter operationen. 

Omend det kan også have en større mental og psykisk konsekvens, at få fjernet et organ, der for mange, har haft stor betydning for deres kvindelighed, personlighed, familiedannelse og meget andet. 

Det kan føles som en stor sorg at få fjernet sin livmoder og er en proces, der er utrolig vigtig at anerkende og at tage hånd om. Det er en god ide at sparre med sit netværk, eventuelt at tale med andre, der har fået samme operation eller måske opsøge en fagperson, der har kompetencer indenfor dette område.


Nedsynkning af underlivet

Fysioterapeutisk vejledning efter hysterektomi

Et fysioterapeutisk forløb kan være relevant, hvis man ønsker individuel vejledning efter sin operation. Der er stor forskel på den enkeltes operation, helingsforløb og ønske om aktivitetsniveau efter operationen. 

En specialiseret fysioterapeut kan skræddersy et forløb, der er tilpasset dit behov. 

Genoptræning efter hysterektomi

En hysterektomi er en stor operation. Det efterlader en del arvæv, både overfladisk og dybt i underlivet. 

Som ved alle operationer, vil der komme en del hævelse til området. Den første del af genoptræningen vil derfor ofte være rettet imod blid drænage af kropsstammen, mens vævet heler indefra og ud.

For de fleste kan det være relevant at fokusere på genoptræning af de muskler, der har været involveret, herunder mavemuskler og bækkenbunden. Ikke mindst at forebygge gener på sigt med konkrete tiltag i relation til underlivet.

Ønsker du vejledning hos os i relation til genoptræningen, kan du komme ind når som helst i forløbet, alt efter hvornår du føler behovet for vejledning. For nogle vil det allerede være efter 2-3 uger, for andre efter 8 uger eller senere i forløbet, hvis man oplever gener. Kontakt os for spørgsmål på mail eller læs mere om vores fysioterapeuter.


Fjernelse af livmoder

At tage hånd om den fysiske del efter hysterektomi

Vejledning og genoptræning efter hysterektomi kan være rettet mod følgende tiltag:

  1. Tid til heling, at planlægge sin dag og helingsfremmende tiltag

  2. Tiltag i relation til organer og fordøjelse (undgå forstoppelse og blæretømning)

  3. Postoperativ hævelse

  4. Langsom mobilisering og genetablering af bevægelighed i kroppen og underlivet

  5. Arvæv, både udvendigt og indvendigt

  6. Gradvist øget styrke i og omkring bækkenet

  7. Forebyggende tiltag ift underlivet, herunder bækkenbundstræning

  8. Tilbage til fuldt funktionsniveau


Vejledning efter fjernelse af livmoderen

Forebyggende tiltag efter hysterektomi

Der er flere tiltag, som kvinder kan gøre for at reducere risikoen for at udvikle eller forværre symptomer efter operation i underlivet og fjernelse af organer.

  • Undgå hård mave og forstoppelse: Det er yderst vigtigt, at du ikke er forstoppet eller har hård mave, særligt lige efter operationen. Du kan med fordel starte på magnesia aftenen før operationen og fortsætte til du føler, du er helet og maven er sig selv igen. Du kan også sørge for at tygge tyggegummi de første dage. Fremadrettet er det fortsat vigtigt, at undgå hård afføring og forstoppelse og det pres på underlivet, det fører med sig.

    Det kan du blandt andet gøre ved at:

    Holde maven i gang med en fiberrig kost og tilstrækkeligt væskeindtag og en tilstrækkelig bevægelse. Det er ganske fint at supplere med tilskud som magnesia, movicol, HUSK og andet, for at stimulere tarmfunktionen bedst muligt. 

  • Styrk bækkenbundsmusklerne: Regelmæssig træning af bækkenbunden kan hjælpe med at holde musklerne stærke og støtter organerne i underlivet bedst muligt.

  • Tilpas tunge løft: Tilpas dine belastninger og støt gerne underlivet ved at knibe, når du løfter tungt. 

  • Sørg for god tømning af blære og tarm. Brug en skammel ved toiletbesøg og prøv voiding og andre gode tiltag til blæretømning.

  • Vedligehold en sund vægt: At minimere overvægt og vedligeholdelse af en sund livsstil kan hjælpe med at reducere trykket ned på underlivet. 

For mere information eller for at booke en tid til vurdering og behandling hos en specialiseret UroGynObs fysioterapeut, er du velkommen til at kontakte os i Klinik for Kvindekroppen.

Du er også velkommen til at rette henvendelse på mail for yderligere spørgsmål - skriv til kontakt@kvindekroppen.dk


fjernelse af livmoder

Den første tid efter hysterektomi

Efter operationen vil du få en vejledning med fra hospitalet. En vejledning, der tager udgangspunkt i den operationsteknik, du har fået og dermed specifikt målrettet dig. Læs den grundigt.

Du kan se et en vejledning efter hysterektomi fra Region Midtjylland her.

De første dage op til 2 uger, skal du finde en god balance mellem bevægelse og hvile - det fremmer helingen. Det er vigtigt, at komme op og gå lidt rundt. Efter nogle dage er kortere gåture nogle gange om dagen en god ide.

Husk! At hvile giver kroppen tid til heling. Prioriter det og sørg for at komme ned og ligge med underlivet vandet og gerne over hjertehøjde med en pude under bækkenet, så væsken roligt kan komme tilbage og ikke staser op i underlivet.

Hermed nogle råd til de første uger:

  • Sørg for at være smertedækket de første dage og så længe du føler behov for det

  • Udfør gerne øvelserne som anvist nedenfor

  • Undgå forstoppelse

  • Sørg for god tømning af blære og tarm

  • Undgå fysisk aktivitet de første 2-3 uger

  • Almindelig bevægelse og gåture er godt

  • Har du fået et tværsnit nederst på maven, så vær opmærksom på tungere belastninger og fysisk aktivitet i op til 4-6 uger

  • For de fleste operationsteknikker anbefales det, at vente med belastninger og løft på mere end 10 kg de første 4-6 uger

  • Støt maven med hænderne ved host og nys

  • De første 4-6 uger - gå til smertegrænsen

  • Tril om på siden for at komme op de første 2-4 uger alt efter operationen

  • Hold gerne plaster og strips på arret til du er fuldt helet

  • Fra 6-8 uger kan du finde inspiration til øvelser og genoptræning her på siden.


Øvelser efter fjernelse af livmoder / hysterektomi

Øvelser efter hysterektomi

Klinik for Kvindekroppen har udarbejdet materiale med instruktion i øvelser til efter hysterektomi og andre operationer i underlivet.

De er opdelt i:

  1. Bevægelighed, drænage og arvævsstræk

  2. Arvævsmassage

  3. Genoptræning - stabilitet og styrke

Vi guider dig godt på vej efter operationen. Du er velkommen til at skrive til os med spørgsmål.

1. Bevægelighed, drænage og stræk efter operationen

Du må først gå igang, når arvævet er i god heling. Arret må ikke være rødt, varmt, irriteret eller med siven fra såret.

Bevægelighed, mobilisering og stræk har til formål at drænere området og at genvinde normal bevægelighed og kropsholdning.

Du kan følge programmerne på ugebasis i takt med din heling.

2. Arvævsbehandling efter operationen

Du må gerne starte med at stryge og nusse arvævet, når du føler dig klar. Har du fået foretaget operationen ved kikkertundersøgelse, behøver du primært fokusere på arvævsstrækkene ovenfor. Udfør både de tidlige og de dybere stående stærk.

Har du fået et bikinisnit / kejsersnit, kan du følge vejledningen her efter 6 uger, eller når du føler dig klar.

  • Arvævsbehandling på pdf

  • Vi anbefaler silikoneplaster på arret, når det er fuld helet og sårskorpen faldet af og indtil 3-6 måneder efter operationen. Vi har erfaringer for at de mindsker rødme og giver et pænt ar. Der er flere mærker på markedet, men historisk har det været svært at fremskaffe i Danmark. Du kan eksempelvis søge på Hansaplast Narben Reduktion XL, som passer til arret på et bikinisnit.

  • Læs også Sådan får du et pænt ar efter kejsersnit

3. Genoptræning efter operationen - stabilitet og styrke

Øvelserne her har til hensigt at genetablere kontakten til musklerne omkring bækkenbunden, bækkenet, rygsøjlen og maven.

Udfør dem i rækkefølgen nedenfor, så du bygger langsomt op.


Operation i underlivet

Behov for vejledning?

Ønsker du individuel vejledning, så book en tid hos en af vores specialiserede UroGynObs fysioterapeuter.

Du kan vælge enten en “Første Konsultation Fysioterapi” med fokus på dit arvæv og genoptræning eller et “Underlivstjek” for vurdering og vejledning i relation til underlivet. Kontakt os på mail for spørgsmål.