Smerter under samleje / Smerter under samleje efter fødslen
Årsager til samlejesmerter
Smerter ved samleje kan blandt andet skyldes:
Muskulære spændinger / myoser i underlivet / opspændt bækkenbund
Tørhed i skeden / tørre og irriterede slimhinder - kan være hormonelt betinget
Arvæv efter bristning
At bristningen er syet “lidt stramt” efter fødslen
Arvæv dybere i underlivet fx ved endometriose eller kejsersnit
Lichen Sklerosus
Udfordringer med tarmsystemet
Fibrom eller cyster i underlivet (ofte godartede)
Traumer på underlivet (operation, fødselstraume, overgreb)
Mentale barrierer, fx et fødselstraume, der ikke er bearbejdet
Årsager til muskulære spændinger / myoser i underlivet / opspændt bækkenbund
At spænde vedvarende i sin bækkenbund, eller at have tendens til myoser i underlivet er en af de hyppigste årsager til samlejesmerter. Heldigvis er der meget at gøre ved det, særligt når man har identificeret årsagen.
De muskulære spændinger kan skyldes:
✨ Overdreven knibetræning.
✨ En traumatisk på underlivet: kan være i relation til en voldsom fødsel, langvarig fertilitetsbehandling, tab / aborter eller seksuelle overgreb.
✨ Forsvarsmekanisme: At man kniber vedvarende for at beskytte underlivet efter eksempelvis operation, fødsel mm.
✨ Stress - en tendens til at holde på sig selv - også i bunden.
✨ Kropsligt / fysisk stress: En tendens til at holde på sig selv
✨ En vedvarende spænding i maven, for nogle for at undgå at se gravid ud hvis kernen er svag. Omend dette også er et belkendt fænomen hos unge teenagepiger.
✨ Påvirket vejrtrækning, hvorved bækkenbunden ikke får den automatiske forlængelse, bevægelse og cirkulation, der sker under almindelig vejrtrækninger.
✨ Inkontinens / dryp af urin - som medfører en tendens til at knibe vedvarende i et forsøg på at kontrollere det.
✨ Tyngdefornemmelser i underlivet, som kan opstå i relation til graviditet, fødsel, operation og underlivsprolaps.
✨ Nedsynkning i underlivet / underlivsprolaps: Selve nedsynkningen er ofte ikke direkte årsag til spændingerne, men en fornemmelse af at underlivet er ved at “falde ud”, kan medføre en vedvarende spænding i muskulaturen, der holder organerne.
Har man en opspændt bækkenbund, kan det påvirke kernens funktion, styrken i kernen og den styrke, man kan udvikle i almindelig træning og sine vanlige funktioner i dagligdagen.
Hvordan behandles smerter ved samleje?
Smerterne kan ofte lindres og helt afhjælpes ved konkrete tiltag. Det kommer selvfølgelig an på den enkelte problematik.
Det vigtigste er at identificere årsagen, om de skyldes opspændthed i muskulaturen, slimhinder eller arvæv efter operation eller bristning. Eller om der er behov for lægefaglig vurdering og behandling ved tilstande som eksempelvis endometriose, lichen sklerosus og vulvodyni.
Konkrete behandlingstiltag kan være:
Muskulære spændinger, der er langt den hyppigste årsag til samleje smerter, kan afhjælpes ved basale strækøvelser for bækkenbundsmuskulaturen, afspænding og åndedrætsøvelser. Nogle har gavn af supplerende manuel behandling hos en specialiseret UroGynObs fysioterapeut.
Se vores pjece “Smerter i Underlivet” og tiltag til spændinger i underlivet her.
Tørhed i skeden kan afhjælpes ved glidecreme, forskellige cremer eller stikpiller. Slimhinderne er ofte hormonelt påvirkede i relation til graviditet, amning og overgangssalder. Oplever man smerter i relation til efterfødselsforløbet, vil det som oftest blive det bedre med tiden, som hormonerne stabiliseres igen.
Arvæv efter bristning, gener efter syning i underlivet, samt arvæv og muskelspændinger dybere underlivet kan også afhjælpes / lindres med øvelsesterapi og manuel behandling, fx hos UroGynObs fysioterapeut. Du kan også finde vejledning til selvmassage efter bristning på denne side med vores gratis øvelser..
Har man følelsesmæssige barrierer, der giver opspændthed og følelsen af “blokering” i underlivet efter fødslen, er det vigtigt at man får talt ud omkring det. Enten med sin partner, sit netværk eller en fagperson, psykolog eller lignende. Det kan også ske i samarbejde med en UroGynObs fysioterapeut.
Hos nogle kvinder er smertetilstanden så udtalt, eksempelvis ved vulvodyni, er der behov for at supplere med berøringsterapi og lægefaglige tiltag, for at nå målet om smertefrit samleje.
Ved vaginisme vil der ofte være behov for berøringsterapi og brug af dilatorer for smertefrit samleje igen.
Hjælper ovenstående ikke, så er du velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe med at afdække og behandle dine smerter under samleje.