Slimhinder efter fødslen - Smertefuld samleje - Hvad gør jeg ved det?
Hvad gør jeg?
Hvis du oplever udfordringer med tørre slimhinder og smertefuldt samleje, kan følgende være gode tiltag for at støtte vævet og slimhinderne:
Tiltag som håndkøb:
❣️Glidecreme - skal kunne bruges til internt brug i skeden. Påføres på både på partner og i skeden.
❣️Replens - hormonfri vaginalgel
❣️Repadina - Hormonfri vaginaltablet
❣️Diverse fugtgivende vaginalcremer; Dr Warmin, YouCare Intimate Cream etc.
❣️Ovestin - indeholder det naturlige østrogen estradiol. Fås som vaginaltablet eller vaginalgel.
❣️Mælkesyrebakterier - der ligeledes påvirkes af de lave østrogenniveauer.
En del kvinder har også god gavn af at bygge op med Omega 7 fra Pharma Nord til slimhinder, der også indeholder Havtornolie, samt Vitamin A og E.
Af receptpligtige tiltag kan vi nævnte - v. egen læge eller gynækolog
❣️Vagifem - vaginaltablet med østrogenet estradiol.
❣️Hormonring
Ovennævnte receptpligtige præparater benytter man klassisk ikke til ammende kvinder, men er nødvendigt for mange kvinder i overgangsalderen hvor tørre slimhinder påvirker deres intimitet.
Derudover er det vigtigt med god cirkulation til området. Det kan ske ved bækkenbundstræning og afspænding. Ja, helt almindelige dybe vejrtrækningsøvelser kan også påvirke bækkenbunden, faktisk :-)
Ovennævnte tiltag er kun et udpluk og der findes flere gode muligheder. Det kan være vigtigt med faglig vurdering og vejledning.
Alt dette vejleder vi kvinder i når vi ser dem til Underlivstjek, hvor tørre / irriterede slimhinder giver symptomer eller smertefuldt samleje.
Drøft evt. med egen læge, gynækolog, apoteket eller en UroGynObs fysioterapeut om hvilke ovennævnte behandlingsformer.
Vil du læse mere om smertefuldt samleje?
Smerterne under samleje kan du læse meget mere om her.
Det vigtigste er at identificere årsagen, om de skyldes opspændthed i muskulaturen, slimhinder eller arvæv efter operation eller bristning. Eller om der er behov for lægefaglig vurdering og behandling ved tilstande som eksempelvis endometriose, lichen sklerosus og vulvodyni.
Konkrete behandlingstiltag kan være:
Muskulære spændinger, der er langt den hyppigste årsag til samleje smerter, kan afhjælpes ved basale strækøvelser for bækkenbundsmuskulaturen, afspænding og åndedrætsøvelser. Nogle har gavn af supplerende manuel behandling hos en specialiseret UroGynObs fysioterapeut.
Se vores pjece “Smerter i Underlivet” og tiltag til spændinger i underlivet her.
Tørhed i skeden - se oplægget ovenfor. Oplever man smerter i relation til efterfødselsforløbet, vil det som oftest blive det bedre med tiden, som hormonerne stabiliseres igen.
Arvæv efter bristning, gener efter syning i underlivet, samt arvæv og muskelspændinger dybere underlivet kan også afhjælpes / lindres med øvelsesterapi og manuel behandling, fx hos UroGynObs fysioterapeut. Du kan også finde vejledning til selvmassage efter bristning på denne side med vores gratis øvelser..
Har man følelsesmæssige barrierer, der giver opspændthed og følelsen af “blokering” i underlivet efter fødslen, er det vigtigt at man får talt ud omkring det. Enten med sin partner, sit netværk eller en fagperson, psykolog eller lignende. Det kan også ske i samarbejde med en UroGynObs fysioterapeut.
Hos nogle kvinder er smertetilstanden så udtalt, eksempelvis ved vulvodyni, er der behov for at supplere med berøringsterapi og lægefaglige tiltag, for at nå målet om smertefrit samleje.
Ved vaginisme vil der ofte være behov for berøringsterapi og brug af dilatorer for smertefrit samleje igen.
Hjælper ovenstående ikke, så er du velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe med at afdække og behandle dine smerter under samleje.