Vulvodyni
Hvad er vulvodyni?
Vulvodyni er en kronisk smertetilstand i underlivet, i området omkring vulva (kønsorganer), der kan ramme op til 15 % af alle kvinder. Tilstanden påvirker ofte kvindens livskvalitet i stort omfang.
Vulvodyni kan opstå før seksuel debut (primær) eller efter seksuel debut (sekundær).
Der er to former for vulvodyni:
Provokeret/lokaliseret vulvodyni - den hyppigste: Typisk smerter i et afgrænset område omkring skedeåbningen og oftest ved berøring af området ex. ved penetrationssex, siddende på cykel, indsætning af tampon mm. For nogle kan penetration være udfordret / umulig at gennemføre.
Generaliseret vulvodyni: Mere diffuse, ofte konstante smerter, der breder sig ud over et større område omkring kønsorganerne. Opstår oftest uprovokeret.
Kvinder med vulvodyni har ofte også en overspændt bækkenbund, idet kroppen spænder op for at beskytte mod smerter.
Tilstanden er en del af dysparaneuia som er en samlet betegnelsen for tilstande, der medfører smerter ved samleje. Her hører bla. Vaginisme også under.
Årsagen til vulvodyni er ikke entydig, og kræver ofte bred tilgang. Infektioner som svamp og gentagne blærebetændelser i underlivet, kan være disponerende faktorer for udvikling af vulvodyni.
Hypersensitivitet (overdrevent følsomhed) af vulvaområdet er karakteristisk for vulvodyni, men årsagen er ukendt.
Symptomer på vulvodyni
Symptomer på vulvodyni kan være:
Svigende og brændende smerte
Kløe
Tørhed
Smerter ved berøring og smerter ved samleje
Smerter under samleje, men også i timer og dage efter
Opspændt bækkenbund
Kvinder med vulvodyni kan have en lavere sensorisk smertetærskel og et øget antal smertefibre i området, som kan vise sig ved at stimuli, der normalt ikke gør i ondt, fremkalder smerte, ofte brændende og skærende.
Behandlingen af vulvodyni er kompleks og kræver som oftest tværfaglig indsats, dvs. hjælp fra flere forskellige faggrupper, som gynækologer, UroGynObs fysioterapeuter, sexologer, psykologer / psykiater.
Tilstanden kan være yderst invaliderende og ofte forbundet med skyld og skam.
Behandling af vulvodyni
Behandlingen vil oftes være individuel og bero på den enkelte kvindes symptomer og behov for vejledning og behandling.
Behandlingstiltag kan bl.a. indebære:
Smertehåndtering / coping
Berøringsterapi
Smertelindring (Eks lidocain gel 2% eller 5%)
Behandling målrettet slimhinderne
Behandling af hyperton bækkenbund / opspændthed
Målrettet afspænding, cirkulation, åndedræt og nervesystem
Dilatorer
Inddrage evt. partner i samtale og plan
Tværfaglig indsats, såsom parterapi og sexolog
Medicinske tiltag via gynækolog eller smertelæge
Netværk - Dansk Vulvodyniforening
Hvordan kan en UroGynObs fysioterapeut hjælpe ved vulvodyni?
En specialiseret UroGynObs fysioterapeut med ekstra uddannelse inden for smertetilstande i underlivet vil kunne hjælpe dig på flere måder. Eksempelvis ved at arbejde med smertehåndtering, muskelspændinger og berøringsterapi, samt råd og vejledning ift de seksuelle udfordringer, det kan føre med sig.
Vi tager også en snak om slimhinder, fugtighedscreme og andre tiltag, der kan påvirke smerterne i området i positiv retning.
En UroGynObs fysioterapeut kan også hjælpe dig igang med berøringsterapi med henblik på at normalisere nervevævet og lindre smerterne.
Det er vigtigt, at søge hjælp hos fagfolk med kendskab på tilstanden, hvis man mistænker diagnosen eller har fået den konstateret.
Det er en diagnose, der kan gøres meget ved med de rette redskaber.
Book tid til vejledning hos os.
Hvad kan jeg selv gøre ved vulvodyni?
Der er ofte ganske meget man selv kan gøre ved smerter i underlivet og vuvodyni. Det vigtigste er at få afdækket årsagen, så man eksempelvis ikke har en uopdaget tilstand, som bør behandlet.
Sekundært til de ydre smerter, kan man ofte opleve opspændthed i muskulaturen i underlivet. Her kan du med fordel afprøve vores instruktionsvideoer med gode afspændingsøvelser og stræk for bækkenbunden:
VIDEO: Udspænding og afspænding af din bækkenbund (7:27)
VIDEO: Siddende afspænding af bækkenbunden (3:53)
VIDEO: 3 stræk til myoser i underlivet, spændinger i bækkenbunden og smerter i underlivet og ved samleje (1:10)
Vulvodyniklinikken på Skejby sygehus har lavet en god undervisningsvideo om vulvodyni hvor man får god viden med sig ift både ætiologi og behandling.
Du finder endvidere en god manual til berøringsterapi fra Regionshospitalet Nordjylland her.
Vil du vide mere og møde ligesindede?
Dansk Vulvodyniforening bidrager med relevant information og mulighed for at spejle sig i andre kvinder med samme udfordringer. Her kan du hente råd og vejledning.
Podcast om Smerter i Underlivet
Lyt til vores deltagelse i Momkinds podcast-episode om “Smerter i Underlivet” med vært Majbritt Maria Lundgaard og vores UroGynObs fysioterapeut Louise Good Hovgaard.