Graviditet. Fysioterapi til gravide. Delte mavemuskler under graviditeten.

Specialiseret fysioterapi under graviditet

Barnets sundhed begynder allerede i maven i graviditeten. Morens aktivitetsniveau, velbefindende og nervesystem påvirker fosteret og allerede under graviditeten kan mange tilstande forebygges.

Derfor kan det give mening at opsøge specialiseret vejledning under graviditeten.

Har man ikke gener, kan man forebygge og optimere kroppens ressourcer og styrke, for at komme godt igennem graviditeten.

Oplever man gener, kan disse ofte mindskes, både ved målrettet behandling, samt vejledning i hvordan man håndterer dem, så man kommer igennem graviditeten med de bedste forudsætninger.


Gravidtjek hos fysioterapeut

Hvad består et “Gravidtjek” af?

Et gravidtjek varer 60 minutter og består af en grundig fysioterapeutisk gennemgang af dig og din krop under graviditeten. Vi har en tjekliste af emner, vi kommer omkring, der er relevante for dig, som gravid, at blive vejledt i. Råd og vejledning, som vi mener er vigtige at give dig med ud af døren, uanset om du oplever gener eller ej.

På vores tjekliste er der blandt andet emner som:

  • Bækkenbunden (træning, samt aflastning - ikke intern undersøgelse medmindre andet aftales)

  • Mavetræning / coretræning under graviditeten

  • Fysisk aktivitet og træning under graviditeten

  • Tilpasninger i din dagligdag

  • En snak om kropslige forandringer under graviditeten

  • En snak om gode tiltag omkring dit underliv efter fødslen

Den grundliggende vejledning vil dog bero på en individuel vurdering med udgangspunkt i eventuelle gener eller overvejelser, der er været årsag til henvendelsen.

Hvad får du med fra et Gravidtjek

Den fysioterapeutiske konsultation giver dig specifik vejledning i at støtte din krop bedst muligt, der hvor den er og ikke mindst i hvordan du forebygger gener, både under graviditeten og efter fødslen.

Samtidig får du indsigt i, hvordan din krop forandrer sig, og hvad du kan gøre for at samarbejde med de ændringer.

Vi skræddersyr personlige øvelser og giver dig råd, der bidrager til en god graviditet og et godt forløb efter fødslen.


Gravidforløb hos fysioterapeut

Hvad består et “Gravidforløb” af?

Et “Gravidforløb” er overordnet set en samlet pakke af et “Gravidtjek” på 60 minutter, samt et online graviditets- og efterfødselsforløb; “Stærk Gravid og Stærk Kvindekrop”.

Derudover oplever vi stort behov for specialiseret opfølgning og vejledning efter fødslen, ikke mindst en tryghed i at se samme kendte fysioterapeut fra graviditeten. Derfor tilbyder vi 10% på vores Efterfødselstjek, hvis du er opstartet i Gravidforløb under graviditeten.

Et Gravidforløb koster kun 50 kr mere end et Gravidtjek.

Et Gravidforløb indeholder:

- 1 individuel konsultation under graviditeten - Gravidtjek 60 min
- Øvelsesvejledning målrettet gravide
- 12 måneders online graviditets- og efterfødselsforløb “Stærk Gravid og Stærk Kvindekrop” (værdi 750 kr)
- 10% på et Efterfødselstjek efter fødslen.

Hvordan booker jeg et Gravidforløb?

Ønsker du et Gravidforløb, booker du et Gravidtjek og oplyser ved booking eller ved første konsultation under din graviditet, at du ønsker et “Gravidforløb” hos din fysioterapeut.

Efterfødselstjekket med 10% kan du booke inden for 12 måneder efter fødslen.


Hvad kan fysioterapi gøre for gravide?

Fysioterapeutisk vejledning for gravide er yderst relevant og det er en god ide at opsøge en fysioterapeut, der er specialiseret inden for vejledning under graviditeten. Den fysioterapeutiske konsultation giver dig specifik vejledning i at støtte din krop bedst muligt, der hvor den er og ikke mindst i hvordan du forebygger gener, både under graviditeten og efter fødslen.

Samtidig får du indsigt i, hvordan din krop forandrer sig, og hvad du kan gøre for at samarbejde med de ændringer.

Vi skræddersyr personlige forløb og giver dig råd, der bidrager til en god graviditet og et godt forløb efter fødslen.

Måske ønsker du at holde dig aktiv gennem hele graviditeten, men er i tvivl om hvordan. Måske oplever du gener, som begrænser dig i aktivitet eller bevægelser, du gerne vil kunne udføre eller deltage i. Vi tilbyder vejledning i selvhåndteringsstrategier, suppleret med lindrende behandling hvor det er relevant.

Tilpasninger i dagligdagen som gravid

De kropslige forandringer under graviditeten, kan kræve nogle gode tilpasninger i dagligdagen, så man kan mindske symptomer og komme så godt som muligt igennem en arbejdsdag eller eksempelvis eftermiddagen med større søskende. Det kan også være i relation til transportmuligheder, udfordringer med hvilestillinger eller natlige gener. En fysioterapeut kan vejlede dig på bedst mulig vis, så de daglige tilpasninger skræddersyes til dit behov.

Smertelindring under graviditeten

Fysioterapeutisk vejledning kan også være relevant i relation til smerter. Der er ofte tale om bækkensmerter, symfyse- eller halebenssmerter, samt lændesmerter eller ischiassmerter under graviditeten. Mange gravide kan endvidere have gavn af behandling for muskulære smerter, spændinger i ryg og baller, eller ligamentsmerter.

Smertelindrende behandling kan bestå af lindrende øvelser, vejledning ift tilpasninger, suppleret med manuel behandling. Mange gravide oplever stor lindring ved manuel behandling omkring kropsstammen og bækkenet. Det kan ligeledes øge følelsen af at kunne bevæge sig bedre og trække vejret mere frit.

Vi kan ydermere vejlede i forhold seneskedehindebetændelse, carpaltunnelsyndrom, varicer i underlivet og ødem i kroppen.

Bækkenbunden under graviditeten

Underlivet og bækkenbunden er belastet under graviditeten. Det kan give tyngdegener, ømhed, træthed og inkontinens, dvs. ufrivillig vandladning.

Mange oplever symptomer eller svaghed i bækkenbunden under graviditeten. Nogle i højere grad hvis de har været igennem tidligere graviditeter og fødsler.

Vi ved, at bækkenbundstræning, der opstartes tidligt i graviditeten, kan forebygge inkontinens, både under gravididiteten og ligeledes efter fødslen. Vi ved også, at bækkenbunden og musklerne i underlivet er vigtige for den interne stabilitet i bækkenet. Ikke alle gravide ved hvordan man aktiverer bækkenbunden godt, og det kan derfor give mening at modtage vejledning i optimal bækkenbundsaktivering.

Ydermere kan udfordringer med tarmsystemet og forstoppelse præge mange gravide kvinder, forårsaget af bl.a. hormonelle forandringer, jerntilskud og andre faktorer. Det kan give hæmorider og andre udfordringer, som man ofte kan mindske med relevant vejledning.

Forebyggelse under graviditeten

Vores behandling kan bestå af vejledning ift forebyggende indsats. Både ved styrkende øvelser, samt instruktion i eksempelvis bækkenbundstræning.

Det tyder endvidere på, at massage af mellemkødet op mod fødslen kan have en gavnlig effekt på fødselsbristninger /-rifter. Ønsker man vejledning til dette, er man velkommen til at booke en tid.

Vi vil selvfølgelig også give kompetent vejledning i hvordan man bedst muligt hjælper kroppen nænsomt igang efter graviditeten.

Fødselsforeberedende behandling

Fysioterapeutisk vejledning kan forberede kroppen op imod fødslen. I den sidste del af graviditeten kan vi vejlede i at skabe plads omkring mave, lænd og bækken, så baby får lettere ved at placere sig godt i bækkenet, klar til at rotere ned under fødslen. Og ligeledes vejlede i gode ve- og hvilestillinger.

Pladsskabende behandling kan endvidere mindske følelsen af, at der mangler plads i og omkring maven og dermed lindre symptomer som halsbrand og sure opstod.

I sidste trimester er det en god ide at fokusere på øget stabilitet og styrke, men også på afspænding og bevægelighed, der klargør kroppen til at give slip under fødslen.

Delte mavemuskler og mavetræning under graviditeten

Delte mavemuskler er en helt naturlig tilstand under graviditeten. Alle gravide får en øget afstand i bindevævet i mavens midtlinje. Det er en god ide at komme igang med at træne mavemusklerne allerede under graviditeten. At være aktiv under sin graviditet, samt aktivere kernemuskler og bindevæv, kan være med til at forebygge udtalt rectus diastase efter fødslen.

Læs “Delte mavemuskler hos gravide”


Graviditet / Gravidtjek & Gravidforløb