Bækkenbundstræning under graviditeten

Knibeøvelser til gravide

Knibeøvelser under graviditeten

Bækkenbundstræning, de såkaldte knibeøvelser, er ikke kun forbeholdt kvinder, der HAR født.

I det øjeblik graviditeten melder sig, vil belastningen på kropsstammen forøges. Hormonpåvirkningen giver øget elasticitet i al kroppens væv, herunder led, sene- og bindevæv, samt muskulatur. Særligt bækkenet er påvirket.

Tyngdepåvirkningen af den voksende baby i maven, vil øge belastningen nederst i vores bund. Her sidder vores bækkenbundsmuskel, der stabiliserer vores bækkenknogler fra indersiden og holder sammen på vores organer og strukturer i bunden af bækkenet.

Musklerne i hele kroppen, men særligt i og omkring bækkenet, har behov for at blive stærkere, så de bedre kan stabilisere, holde og bevæge kroppen under graviditeten, i takt med den stigende belastning.

Knibeøvelser, der opstartes under graviditeten, forebygger inkontinens efter fødslen. Det er derfor vigtigt, at have fokus på bækkenbunden allerede under graviditetens begyndelse.

Bækkenbunden spiller både en afgørende stabiliserende rolle i vores bækken under hele graviditeten.

Studier peger ligeledes på, at bækkenbundstræning, der opstartes før fødslen, giver langt bedre mulighed for at finde, aktivere og styrke bækkenbundsmusklen efter fødslen. Altså træning på bækkenbunden (knibeøvelse) under graviditeten forebygger inkontinens efter fødslen. Også selvom man føder ved kejsersnit.

Knibeøvelserne bør startes tidligt og helst før tredje trimester

Når graviditeten går ind i tredje trimester, er belastningen/trykket ned på bækkenbunden ganske stort.

Nerveforbindelsen er påvirket, og det kan derfor være sværere at træne musklen stærkere. Det giver fortsat god mening, at have fokus på at aktivere musklen og stimulere kontakten til den, sent i graviditeten.

Se vores øvelser med bækkenbundstræning her.