Smerter under menstruation
Hvad er menstruationssmerter?
De fleste kvinder oplever menstruationssmerter på et tidspunkt i deres liv. Det betragtes som en almindelig tilstand og er som regel ikke tegn på sygdom.
Særligt stærke menstruationssmerter kaldes dysmenoré og det anslåes at mellem 50 og 90 % af alle kvinder, oplever dette i den fertile alder.
Smerterne kan variere fra mildt ubehag til invaliderende smerter, men selvom mange oplever dem på månedlig basis, er det vigtigt at vide, at det ikke bør være en naturlig del af menstruationen – og noget, man blot skal acceptere.
2 typer af menstruationssmerter
Dysmenoré opdeles i to typer: primær og sekundær dysmenoré
Primær dysmenoré
Primær dysmenoré forekommer typisk i puberteten og de første år efter den første menstruation. Det kan være hormonelt betinget og bl.a. skyldes en forhøjet produktion af signalstoffet prostaglandiner, der får livmodermuskulaturen til at spænde op og trække sig sammen. Disse smerter aftager ofte med tiden. Aftager de ikke, er det vigtigt at overveje, om man bør søge lægefaglig eller anden faglig vejledning.
Sekundær dysmenoré
Sekundær dysmenoré er menstruationssmerter, der opstår senere i livet efter en periode med normale eller mindre smertefulde menstruationer. Smerterne kan skyldes en underliggende tilstand såsom endometriose, muskelknuder (fibromer), arvæv i eller omkring underlivsorganerne, eventuelt som følge af infektioner eller tidligere operationer. I nogle tilfælde kan årsagen dog være ukendt, og sekundær dysmenoré kan også forekomme uden, at det skyldes sygdom eller påvirkning af livmoderen og de omkringliggende organer.
Smerterne kan også skyldes, at livmoderens arbejdsforhold er påvirkede. Hvis livmoderen ikke har frihed til at bevæge sig godt i løbet af en cyklus, og særligt under menstruation, hvor slimhinden skal udskilles, kan det give smerter.
Selvom menstruationssmerter er udbredte, er det ikke en naturlig del af den månedlige cyklus, at menstruation forbindes med smerte, blot fordi så mange kvinder oplever ubehag før og under deres blødning.
Menstruationssmerter - hvad er normalt?
Det er de færreste der egentlig ved, om de gener de selv oplever i forbindelse med menstruation er foreneligt med andres. For hvad er normalt? Hvordan skal blodet se ud og hvor meget bløder man? Hvor ondt skal det gøre for at det er “normalt”?
Der er selvfølgelig ikke ét foreneligt svar på hvad der er normalt og hvad der kan gøres for den enkelte.
Mange kvinder har smerter over normalen og gener, der påvirker deres hverdag og livskvalitet i ganske høj grad.
Hvad er normalt?
Let murren i underlivet i dagene op til og under menstruation.
Kortvarige lidt kraftigere smerter den første dag
Behov for let smertestillende (ipren / ibuprofen) - 1 dags tid
Blødningen typisk mellem 4,5-8 dage.
At være lidt udmattet, oppustet, demotiveret og med følelsen af at have lyst til at putte sig under et tæppe.
Hvad er ikke normalt?
At have så mange smerter, at man er begrænset i “blot at være” helt normalt til stede, både hjemme, i skole, på arbejde eller socialt.
At opleve menstruationssmerter på andre tidspunkter end et par dage før eller et par dage op til menstruation.
At have en del ubehag, hvor det ikke hjælper at tage let smertestillende (ipren) og komme afsted, uden at skulle tænke på at have ondt det meste af dagen og føle sig begrænset, er det mere end normalt.
At have smerter ved afføring omkring menstruation.
4 gode råd til hvad du selv kan gøre ved menstruationssmerter
Der er meget man selv kan gøre for at lindre menstruationssmerter. Vi kommer her med 4 gode råd til dig, der oplever menstruationssmerter:
1. Varmepude
Varme kan lindre smerter og mindske spændingerne omkring livmoderen og musklerne i området. Start derfor med at benytte varme fra varmepude eller lignende når du har ondt. Find en behaglige stilling, hvor du kan slappe helt af, trække vejret og fokusere på afspænding af din krop og dit underliv.
2. Afspændende øvelser, der forbedrer blodcirkulationen, afspænder og udspænder musklerne
Du kan med fordel afprøve vores instruktionsvideoer med gode afspændingsøvelser og stræk for bækkenbund og underliv:
VIDEO: 4 stræk for bækkenbunden (6:32)
3. Kosttilskud
Gode kosttilskud kan mindske menstruationssmerter. Det kan være meget individuel, hvad der virker. Listen er lang, men her er de kosttilskud, vi anbefaler, som gode i relation til menstruationssmerter.
Omega 3
D-vitamin
Magnesium Citrat
B12-vitamin
4. Vigtigt at blive smertelindret
Det er vigtigt at blive smertelindret. Kraftige smerter kan påvirke kroppen, nervesystemet og alarmberedskabet i høj grad. Og så kan det være yderst drænende for kroppen at have ondt.
Derfor er det en god ide at tage let smertestillende, hvis man oplever menstruationssmerter hvor ovenstående råd ikke virker, eller man har brug for at kunne være til, uden at tænke på at have ondt.
Præparater med NSAID, dvs. anti-inflammatorisk virkning, har vist større effekt på menstruationssmerter, end eksempelvis almindelige præprater med paracetamol, såsom Panodil / Pinex. De fleste har ipren liggende i skabet og ellers kan det fås i håndkøb på apoteket.
Hvordan kan en UroGynObs fysioterapeut hjælpe ved menstruationssmerter?
En UroGynObs fysioterapeut med ekstra uddannelse inden for smertetilstande i underlivet vil ofte kunne hjælpe dig på flere måder.
Det kan være i relation til:
Smertehåndtering
Afhjælpe muskelspændinger
Afdække om det, du oplever betragtes som normalt.
Lindrende øvelser og andre tiltag
Bemærk at det ikke er alle GynObs fysioterapeuter, der er specialiseret i vejledning af menstruationssmerter. Kontakt dem evt på forhånd.
Ønsker du vejledning hos os, så book en tid, hos en af vores GynObs fysioterapeuter.