Symfyseløsning / symfysesmerter

Symfyseløsning

Hvad er symfysesmerter?

Symfysen er det led, der dannes, hvor bækkenknoglerne mødes ved kønsbenet foran i bækkenet. Dette led består af brusk, bindevæv samt ligamenter (ledbånd), der tillader en vis bevægelse fremad i bækkenet, samtidig med at det stabiliserer det så det ikke bevæger sig for meget.

Symfysen spiller en vigtig rolle i at absorbere støde og trykpåvirkninger på bækkenet, særligt under gang.

Symfysesmerter er smerter placeret lokalt i området omkring symfysen.

Hvor er symfysen placeret?

Symfysen er et af de tre led, som forbinder bækkenknoglerne og danner det samlede bækken, der inkluderer kvindens underlivsorganer. Den ligger foran i bækkenet, i det område hvor mavemusklerne fester sig i den nederste del af maven, lige over kønsorganerne.

Hvad menes med symfyseløsning?

Symfyseløsning refererer til smerter i symfysen, som typisk opstår i graviditeten. I det faglige miljø anvender man i dag betingelsen “symfysesmerter” i stedet for “symfyseløsning”. Dette skyldes, at termen "symfyseløsning" antyder, at leddet er uheldigt eller kan "falde fra hinanden," hvilket sjældent er tilfældet. Det kan i stedet skabe unødig angst for bevægelse.

Under graviditeten vil der ske forskellige tilpasninger, især som et resultat af hormonelle forandringer. Dette har til formål at gøre bækkenet mere fleksibelt og skabe plads til den voksende baby, der også skal have en lettere passage under fødslen.

Symfyseløsning er ofte knyttet til vedvarende smerter i symfyseleddet i modsætning til en enkelt episode. Smerterne skyldes normalt irritation eller en mulig inflammatorisk tilstand i symfysen og det omgivende væv.

Hvorfor opstår symfyseløsning?

Symfyseløsning/symfysesmerter opstår hyppigst under graviditeten, når bækkenets struktur forandrer sig. Disse ændringer skyldes hormonel påvirkning, herunder hormonet relaxin, som bidrager til at blødgøre bindevæv, ledbånd og led. Dette giver bækkenet en større evne til at give sig.

De hormonelle ændringer øger også tendensen til væskeophobning i kroppen, som også påvirker bruskvævet, især i symfyseleddet.

Symfyseleddet og kønsbenet er områder, hvor bindevæv, fascier og muskler fra mavemusklerne samt indersiden af låret hejser. Alle disse muskler skal tilpasse sig nye arbejdsforhold og yde ekstra stabilisering af bækkenet på grund af den stigende belastning og fleksibilitet, hvilket kan forårsage ømhed i området.

Belastningen af symfysen ændrer sig også med den ekstra vægt og tryk på bækkenet generelt. Det er derfor almindeligt at se hævelse over leddet og let irritation ved tryk. Mange gravide oplever let ømhed og smerter ved tryk på symfysen, hvilket ikke nødvendigvis betyder, at de har "symfysesmerter." Man bør ikke være bekymret for almindelig ømhed i dette område.

Ændringer i kropsholdningen og det nye tyngdepunkt kan også påvirke, hvordan leddet belastes under graviditeten.

Symfyseløsning kan udvikle sig gradvist i løbet af graviditeten eller som følge af specifikke bevægelser, der kan fremkalde en skarp smerte, som derefter bliver vedvarende.

Hvordan føles symfyseløsning?

Symfysesmerter opleves ofte som meget præcise smerter lokaliseret over kønsbenet, som kan udløses ved bevægelse, bestemte stillinger eller direkte tryk.

Nogle kvinder mærker smerter, når de udfører bestemte bevægelser eller vrid i bækkenet eller hofteleddet. Smerten kan også dukke op timer efter aktiviteter, der har været belastende for bækkenet. Generelt mindskes symptomerne, når belastningen lettes.

Nogle kvinder oplever natlige smerter eller en konstant, murrende fornemmelse i dette område. Ofte gør stillingsskift ondt med jag og kraftige kniv-agtige smerter.

Symfysesmerter efter fødslen

I de fleste tilfælde vil smerterne aftage inden for de første par uger til måneder efter fødslen, når trykket og belastningen på bækkenet mindskes, og hormonerne gradvist forlader kroppen.

Det er vigtigt at lytte til din krop. Prøv at minimere de belastninger, der forværrer symptomerne, men vær aktiv i det omfang, du kan. Det er afgørende at genopbygge styrken omkring bækkenet og kropsstammen gradvist.

Søg vejledning og behandling, hvis symfysesmerterne fortsætter mere end 8-12 uger efter fødslen.

Nyttige råd mod smerter i symfysen

Symfysesmerter varierer fra person til person, så det er vigtigt at tilpasse anbefalingerne til dig.

Hos Momkind.dk har vi bidraget til artiklen Symfyseløsning: 13 gode råd mod smerter i symfysen. Her får du vores bedste råd til symfysesmerter.

Søg faglig rådgivning og behandling fra en professionel med speciale i symfysesmerter – for eksempel en fysioterapeut.

Gode tiltag til behandling af symfysesmerter

  1. Træn din bækkenbund

  2. Afspænd din bækkenbund

  3. Se vores øvelser til gravide her på denne side

Øvelser må kunne mærkes i bækkenet og symfyseleddet. Hvis nogen af dem forværrer dine symptomer efterfølgende, er det en god idé at vælge alternative øvelser.