High load træning efter fødslen

High load træning efter fødslen

Tung styrketræning efter fødslen

Med fare for at træde ved siden af en praksis, der bliver udført i stor stil rundt omkring i landet, tillader vi os alligevel at kommentere på efterfødselstræning i praksis. 

For vi hører ofte fra kvinder i klinikken, at de har oplevet symptomer, fordi de er startet for hårdt ud.

I årtier har mange kvinder haft fokus på og brugt deres barsel på at blive stærkere og at komme i god form efter fødslen. Og vi kan kun understrege vigtigheden af træning / fysisk aktivitet, både i graviditeten og i særdeleshed efter fødslen.

Og som med al træning, bør det bygges op og niveauet man starter ud på, bør tilpasses den enkelte.

❣️Er man en af de kvinder, der i graviditeten har været i stand til at træne forholdsvis ofte og med høj intensitet, kan man ofte starte ud på et lidt højere niveau, såfremt bækkenbund og kerne er med og der ikke har været store komplikationer i fødsels- og efterfødselsforløbet.
❣️Modsat en kvinde der har været mere inaktiv og måske sygemeldt i den sidste del af graviditeten. 

👉Men en graviditet og i særdeleshed en fødsel, er en stor belastning på bækkenbunden og kernen. 
👉Vi ved, at incidensen for svækket bindevæv mellem organerne i underlivet, dvs. nedsynkning er høj, og vi ved, at mange kvinder får bristninger i større eller mindre grad. 
👉20% føder ved kejsersnit - en forholdsvis stor operation og belastning for vævet.

Set i det lys, er det vigtigt, at tænke i genoptræning, hvor kroppen bygges op fra bunden, altså starte ud ved en lavere belastning og bygge op derfra. Det vil være forskelligt for den enkelte.

Påvirkningerne under en graviditet er dog ikke meget forskellig fra kvinde til kvinde. Vejrtrækningsmuskel, bækkenbunden og mavemusklerne har været udfordret ifht  arbejdsforhold og neurologisk kontakt i flere måneder. 

Grundet de fysiologiske og hormonelle forandringer er kroppen ligeledes blødere end den plejer at være i mange måneder efter fødslen - særligt mens mans ammer.

👉Kontakten til disse muskler er vigtig at få etableret igen, inden man starter op på eller vender tilbage til high load træning.

Så kære kvinde, dette er egentlig blot en appel til at du mærker efter og går fornuftig frem. 

Et inspirerende træningsprogram på et socialt medie, hvor en nybagt mor træner highload-træning ved siden af sin nyfødte, behøver ikke være idealet for alle kvinder. 

Omend du skal ikke være bange for at bevæge dig, ej heller mens mavemusklerne er på vej tilbage. Men din krop har været meget igennem og den skal gerne støttes og bygges gradvist op igen. 

Vi anbefaler at starte ud med low load øvelser og derfra gradvist køre op mod high load belastninger og aktiviteter. 

Start med din bækkenbund, din vejrtrækning og din kerne. Få gang i dine ben, baller og kropsstamme, gerne i samspil. Mærk efter og gør hvad der føles godt for dig. 

Har du symptomer som ikke umiddelbart bedres ved fysisk aktivitet, så kontakt en fysioterapeut eller anden fagperson, med speciale på området.