Delte mavemuskler under graviditet
Delte mavemuskler under graviditet
På klinikken får vi en del henvendelser fra gravide, der oplever at deres mavemuskler måske ikke var nået helt sammen inden der pludselig er en ny baby på vej. Maven bliver stor med lynets hast og tobleronen viser sig inden man har ramt 2. trimester.
Lad os starte med at slå fast, at en delte mavemuskler er en helt normal tilstand under en graviditet, hvor et øget pres på bugvæggen indefra får bindevævet i linea alba til at give sig. Bindevævet strækker sig til siderne og bliver tyndere og svagere i konstruktionen, præcis som hvis man tog en flad træningselastik og trak den til siderne på den korte led.
Delte mavemuskler opstår hos 100% af alle gravide kvinder i slutningen af sidste trimester. Der skal altså en ekstraordinær lille baby eller unik kropsstamme til, for at bindevævet ikke giver sig.
Men bekymringen omkring en udtalt stor deling under ny graviditet, om navlebrok der måske var på vej tidligere og nu allerede lurer under huden, samt overvejelser om hvorvidt det nogensinde bliver godt igen, er helt reel.
Kan man forebygge delte mavemuskler under graviditeten?
Der er ingen indikation for, at det ikke er muligt at genvinde styrke og stabilitet i bindevævet, fordi man ikke nåede i mål efter første barn. Men det giver god mening at overveje forebyggelse under graviditeten. Her snakker man måske mindre om genoptræning, for bindevævet vil jo naturligt give sig når babyen vokser. Men at fastholde noget tension og styrke i vævet, mens maven fortsat skal holde.
At forebygge uhensigtsmæssigt stræk på bindevævet og belastning af lænden, fx ved holdningskorrektion og små justeringer på hverdagens stillinger / bevægelser. Og så giver det al mening i verden at aktivere og fastholde kernemusklernes styrke, samspil og funktion, mens kropsstammen skal holde babyen under endnu mange måneder. Mange undersøgelser understøtter ligeledes teten om at aktivering af bækkenbunden under graviditet, forbedrer evnen til at genvinde funktion og styrke efterfølgende.
Så ja, det giver mening at tænke forebyggelse og gode stimuli til kerne og bindevæv, hvis man som gravid oplever delingen større end normalt. Information og vejledning er yderst relevant, særligt hvis lænd eller bindevæv er belastet, hvis man kan fornemme et brok på vej, eller hvis man generelt føler, man mangler styrke omkring kropsstammen.